Index Vakbarát Hírportál

Bukhat a szlovén miniszterelnök

2013. január 15., kedd 06:06

Immár az ötpárti szlovén kormány három pártja követeli a kormányfő, Janez Janša lemondását. A szlovén függetlenségi háború egykori vezetőjét korrupcióval gyanúsítják, 210 ezer euróval nem tud elszámolni.

Két újabb párt jelezte kilépési szándékát az ötpárti szlovén kormányból hétfő éjszaka. Az egy éve hatalmon lévő koalíció tagjai közül a parlament elnökét adó Polgári Lista a múlt hét végén kezdeményezett bizalmatlansági indítványt Janez Janša kormányfő ellen, ehhez most a Nyugdíjasok Pártja és a Szlovén Néppárt is csatlakozott. A legkisebb koalíciós párt, az Új Slovénia Janša döntésére vár, így a kormányfő mellett már csak saját pártja, a Szlovén Demokrata Párt tart ki.

Janšát a szlovén korrupcióellenes bizottság gyanúsította meg azzal, hogy nem tud elszámolni a bankszámláján lévő 210 ezer euróval. A pártvezetők vagyonosodását vizsgáló testület a baloldali ellenzék vezetőjénél, a ljubljanai polgármester Zoran Jankovičnál 2,4 millió ismeretlen eredetű eurót talált. Jankovič azóta lemondott pártja, a Pozitív Szlovénia Párt elnökségéről.

A hétvégén több ezren követelték tüntetésen Janša lemondását Ljubljanában. Janša a szlovén függetlenségi mozgalom egyik hőse, Jugoszlávia szétesése idején a szlovén ifjúsági magazin, a Mladina főszerkesztője, majd a fegyveres ellenállás megszervezője volt. Az első független kormányban hadügyminiszter, 2004-2008 között pedig miniszterelnök volt.

Rovatok