Index Vakbarát Hírportál

Harccal védenék erdejüket a bennszülöttek

2013. január 15., kedd 14:23

Egy ecuadori bennszülött törzs akár harccal is megvédené az otthonául szolgáló esőerdőt a kontinens legnagyobb olajtársaságával és a céget támogató ecuadori kormánnyal szemben. A San Isla szigetén élő, mindössze 400 fős Kichwa törzs tagjai életüket is áldoznák a hetvenezer hektáros esőerdőért, amely a világ egyik legsokszínűbb élőhelyének számít.

A Guardian beszámolója szerint a törzs tavaly kétszer is elutasította a legnagyobb dél-amerikai olajtársaság, a Petroamazonas ajánlatát. Azért döntöttek így, mert aggódtak a kitermeléssel járó hosszú távú környezeti hatások miatt. Utólag azonban kiderült, hogy a falu vezetője felhatalmazás nélkül, a törzs szabályait megsértve, aláírt egy szerződést az olajtársasággal.

Ezzel a szerződéssel ráadásul lényegesen rosszabbul is jártak a falu lakói, mint azokkal, melyeket a Petroamazonas korábban nyilvánosan ajánlott fel nekik. Az első két ajánlatban még szerepelt egy iskola építése a falubeli gyerekeknek, egyetemi férőhelyek biztosítása és jobb egészségügyi ellátás megteremtése. A hátuk mögött megkötött szerződés azonban már csupán hektáronkénti 40 dolláros kompenzációt tartalmazott.

A törzs, amely két generációval ezelőtt még köpőcsöveket használt, most megpróbálja jogi úton is támadni a szerződést, ebben segít nekik egy brit üzletasszony, aki korábban a közösség sámánjához ment feleségül. Kilder Gualinga, a törzs egyik tisztségviselője elmondta a lapnak, hogy a falu lakóinak több, mint nyolcvan százaléka ellenzi az aláírt megállapodást, ám páran a saját akaratukat erőltették rá a törzsre, megszegve ezzel a közösség szabályait is. Gualinga elmondta, hogy a végsőkig fognak harcolni a területükért. Tudják, hogy kevés az esélyük, meg is vannak ijedve, de a végsőkig elszántak.

A Kichwa törzs sámánja, Patricio Jipa szerint ha fizikai harcra kerül a sor, annak biztosan tragikus végkifejlete lesz. "Akár meg is halhatunk az esőerdő védelmében. Szívesebben alkalmaznánk a passzív ellenállást, de kevés az esély arra, hogy az elég lehetne. Mi biztosan nem fogjuk elkezdeni az összecsapást, de megpróbáljuk feltartóztatni őket. Aztán lesz, ami lesz."

Jipa arról is beszélt, hogy a most történtek egyszerre teszik szomorúvá és dühössé. "Szomorúvá azért, mert mi bennszülöttek vagyunk, nem vagyunk felkészülve arra, hogy a kormánnyal harcoljunk. Dühössé pedig azért, mert harcosokként nőttünk fel, akik megtanulták megvédeni magukat. Ugyanakkor ez a szellemi erő nem hatásos a modern világban. Ha tisztelnék a törvényeket, nyerhetnénk. De még csak nem is válaszoltak ügyvédjeink leveleire."

Jipa tudja, hogy egy legálisan megkötött szerződés ellen kell most harcolniuk. És miközben fontosnak tartja, hogy megértesse az emberekkel, miért helytelen ez a szerződés, közben amiatt aggódik, hogy nem lesz elég idejük. Az olajtársaság ugyanis máshol,  hasonló esetekben mindig nagyon gyorsan lépett, a hadsereg segítségével erőszakkal távolították el az ellenkezőket. Az állami tulajdonban is lévő Petroamazonas azt közölte a bennszülöttekkel, hogy január 15-én biztonsági erők segítségével el fogják kezdeni a kutatásokat.

Az olajtársaság nem válaszolt a Guardian kérdéseire. A Kiwcha törzs otthonául szolgáló esőerdő a világ egyik legsokszínűbb élőhelye, tudósok szerint egyetlen hektárján többféle formában fordul elő az élet, mint Észak-Amerika egész területén.

Rovatok