Index Vakbarát Hírportál

Ismerőse beszélhette rá az önégetésre

2013. január 15., kedd 19:31

Őrizetbe vettek Kínában hét embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy rábeszéltek egy helyi tibeti fiatalembert, gyújtsa fel magát, jelentette a Hszinhua hírügynökség. Az északnyugat-kínai Kanszu tartományban a rendőrség nyomozása megállapította, hogy a 26 éves Szangje Gjatszo 2012. október 6-i önégetését a Tibeti Ifjúsági Kongresszus tagjai tervelték ki, áll a hatósági közleményben. A fiatalember belehalt sérüléseibe.

A munkanélküli férfi egyik ismerőse, a helyi Duohe kolostor egyik volt szerzetese, aki 2000-ben Indiába szökött, 2011-ben szülőhelyén tett látogatása alkalmával beszélt barátjának a tibeti függetlenségről. Állítólag 2011 szeptemberében többször is telefonon, valamint e-mailben arra bíztatta otthoni barátját, hogy „járuljon hozzá a tibetiek ügyéhez, javítson a maga és családja helyzetén", kövesse el az önégetés „hősi tettét".

A rendőrség állítása szerint 2012 januárjában a Tibet függetlenségéért küzdő, radikálisnak tartott Tibeti Ifjúsági Kongresszus két tagja, köztük a már említett kivándorolt szerzetes Indiában 30 Kanszu tartományi szerzetessel találkozott, és tibetiek önégetéseinek tervéről egyeztetett. 2012 áprilisában az egyik résztvevő kapcsolatba lépett a 26 éves tibeti fiatalemberrel és azt ígérte neki, hogy tette elkövetése után fényképét külföldre küldik, a dalai lámát pedig megkérik, hogy tartson közös imát tiszteletére.

Szangje október 6-án három embert hívott fel, akiket tájékoztatott tervezett öngyilkosságának időpontjáról és helyéről. Valamennyien ott voltak a helyszínen, fényképeket készítettek róla, amelyeket gyorsan külföldre küldtek.

Rovatok