Index Vakbarát Hírportál

Illegális fegyvergyárak százai Kínában

2013. január 16., szerda 11:52

Tízezrével foglaltak le illegális fegyvereket tavaly a kínai rendőrök, akik ellenőrzéseik során 670 engedély nélkül üzemelő fegyvergyárat is találtak. A fegyvergyárakat 360 bűnszövetkezet üzemeltette. Az akciókban húszezer embert vettek őrizetbe.

A most nyilvánosságra hozott összesítés szerint 160 ezer fegyvert és 2780 tonna robbanóanyagot foglaltak le egy év alatt. Az elkobzott fegyverek és robbanószerek több mint 60 százalékát vagy önként szolgáltatták be, vagy lakossági bejelentés alapján találtak rájuk.

Tavaly nyáron, a kampány részeként 150 városban 100 ezer fegyvert és mintegy 250 tonna robbanóanyagot semmisítettek meg. A hivatalos adatok szerint 2012-ben jelentősen visszaesett a fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma.

Kína a világ egyik legnagyobb fegyvergyártója, s az üzemekből jut a feketepiacra is. Ezek mellett megjelennek a házilag előállított, többnyire gyenge minőségű fegyverek is. Kínában három évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki illegális fegyverbirtoklásért. A fegyveres bűncselekmények elkövetőit többnyire halálra ítélik.

Rovatok