Index Vakbarát Hírportál

Amerika kiszabadítaná az algériai túszokat

2013. január 16., szerda 13:08 | aznap frissítve

Negyvenegy munkást raboltak el, és legalább kettőt megöltek algériai iszlamisták. A hírek kezdetben csak néhány túszról számoltak be. A szerda hajnalban történt támadás részleteiről jelenleg is csak bizonytalan hírek állnak rendelkezésre.

Az iszlamista fegyveresek egy nyugati olajmunkásokat szállító buszt támadtak meg. A fegyveres biztonsági emberek visszaverték ugyan a támadást, de egy külföldi munkás meghalt, hatot pedig elraboltak. Az iszlamisták ezt követően megrohamozták magát a létesítményt is. A BBC egy állítólagos szóvivőre hivatkozva 41 túszról és egy másik halottról számolt be. A brit lap úgy tudja, egy brit és egy francia állampolgár vesztette életét a támadásokban. A túszok közt amerikai, japán, ír, norvég, és francia állampolgár is van.

Egyes források szerint algériai munkásokat is elraboltak, de őket a fegyveresek elengedték.

Al-Kaida közeli támadók

Az eset szerda reggel történt egy földgázlelőhelyen Ain-Amenász településtől 40 kilométerre a sivatagban, a líbiai határ térségében, 1300 kilométerre a fővárostól, Algírtól. Az algériai biztonsági erők körülzárták a helyszínt, és tárgyalnak a túszejtőkkel.

Dahu Uld Kablia algériai belügyminiszter szerint a fegyveresek nem Líbiából és nem Maliból érkeztek Algériába, hanem egy helyi csoporthoz tartoznak. Parancsnokuk a hírek szerint az a Mohtar Belmohtar, aki hosszú éveken át a Mali északi részét ellenőrző Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) nevű szervezet egyik legismertebb vezetője volt. A félszemű becenéven is emlegetett Belmohtar korábban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetői közé tartozott, saját csoportját tavaly alakította meg.

A BBC úgy tudja, a szervezet az Al-Kaidával is kapcsolatiokat ápol. Az iszlamista szervezetek már megfenyegették Franciaországot, amiért támadást intézett Maliban az iszlamisták ellen, és Afrikában és Európában is válaszcsapásokat ígértek.

Az egyik támadó viszont telefonon az AFP francia hírügynökségnek elmondta, ők az al-Kaida tagjai, akik Maliból érkeztek.

Az Egyesült Államok lépni fog

Washingtoni tájékoztatás szerint Leon Panetta amerikai védelmi miniszter közölte: az Egyesült Államok minden szükséges lépést meg fog tenni a túszok kiszabadulása érdekében. Az elfogott külföldiek között amerikaiak is vannak. Panetta terrorcselekménynek mondta az akciót.
A miniszter nem részletezte, hogy amerikai részről pontosan milyen lépésekre készülnek.

Az iszlamista fegyveresek saját állításuk szerint azért támadták meg a földgáz-kitermelő telepet, mert Algéria támogatja Franciaország Maliban folyó katonai intervencióját.

A kitermelést a BP, az algériai állami olajvállalat és a norvég Statoil közösen végzi, de egy japán vállalat is szerződésben áll velük.

Rovatok