Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé állt Kadhafi fia

2013. január 17., csütörtök 18:11

Elfogása óta először csütörtökön bíróság elé állították Szeif al-Iszlám Kadhafit, Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető fiát. Szeif al-Iszlám ellen az a fő vád, hogy háborús bűnöket követett el az apja hatalmának megdöntésére irányuló 2011-es felkelés idején. A zenteni büntetőbíróságon azonban nem emiatt kellett megjelennie csütörtökön, hanem azért, mert az ügyészség azzal is megvádolta, hogy törvénytelen módon próbált meg kapcsolatot teremteni a külvilággal, amivel sértette volna Líbia nemzetbiztonsági érdekeit.

A Kadhafi-fiút 2011 novemberében fogták el, és azóta Zentenben, a líbiai fővárostól, Tripolitól 170 kilométerrel délnyugatra tartják fogva.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésének vádjával 2011 májusában adott ki letartóztatási parancsot ellene. A hágai székhelyű bíróság és a líbiai kormány között még mindig megy a jogi huzavona arról, hogy hol állítsák bíróság elé a második legidősebb Kadhafi-fiút. Az azonban, hogy az első bírósági eljárást megtartották, erős jelzés Líbia részéről, hogy magának követeli ezt a jogot.

Szeif al-Iszlámot ezúttal konkrétan azzal vádolták meg, hogy információkat próbált meg kicserélni a Nemzetközi Büntetőbíróság küldöttségének tagjaival a tavaly június 7-én Zentenben tartott megbeszélésükön. A küldöttség azért utazott Líbiába, hogy találkozzon Szeif al-Iszlámmal. A líbiai hatóságok a találkozó után azonnal őrizetbe vették a delegáció négy tagját, köztük a Kadhafi-fiú védelmére az ICC által kirendelt Melinda Taylor ausztrál ügyvédet is, és csak több heti fogva tartás után engedték szabadon őket.

A líbiai hatóságok azzal vádolták Taylort, hogy tollba rejtett kamerát csempészett be, és olyan dokumentumokat próbált átadni Szeif al-Iszlám Kadhafinak, amelyek árthatnak a líbiai nemzetbiztonságnak, illetve külföldön élő líbiaiaknak.

A zárt ajtók mögött tartott tárgyaláson a zenteni bíróság május 2-ra napolta el a pert, az indoklás szerint azért, hogy tájékoztatni tudják az ICC küldöttségének érintett tagjait, s ők is jelen lehessenek majd a következő fordulóban. Emellett még védőügyvédet kell keresni Szeif al-Iszlámnak ebben az ügyben.

A líbiai főügyészség csütörtökön azt is közölte, hogy befejezték a háborús bűnök ügyében indított vizsgálatokat, és Szeif al-Iszlámot egy későbbi időpontban ezek miatt is bíróság elé állítják.

Az ICC és a líbiai kormány jogi vitát folytat arról, hogy hol állítsák bíróság elé Kadhafi fiát. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2011 novemberi határozatában felhatalmazta a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy járjon el a líbiai forradalommal kapcsolatos ügyekben. A líbiai kormány azonban azért is elutasítja az ICC joghatóságát, mivel az ország nem részese a testület statútumának. Az ICC szerint lehetetlen az észak-afrikai arab országban független és részrehajlás nélküli eljárást lefolytatni a vádlott ellen.

Rovatok