Index Vakbarát Hírportál

Hiába kért menedékjogot, öngyilkos lett

2013. január 17., csütörtök 20:05

Öngyilkosságot követett el Hollandiában Alekszandr Dolmatov, a tavaly májusi oroszországi ellenzéki óriástüntetés egy magát üldözöttnek érző részvevője, aki még nyáron politikai menedékkérelmet adott be a nyugat-európai országban.

Mint a holland igazságügyi minisztérium szóvivője, Charlotte Menten elmondta, a kérelmet elutasították, de feltehetően nem ez volt Dolmatov szerda éjjeli tettének oka, mert a nála talált búcsúlevélben személyes okokra hivatkozott. Egy orosz emberi jogi szervezet is megerősítette, hogy ügyét még másodfokon is tárgyalni tervezték.

Dolmatovot a holland hatóságok egy rotterdami menekültközpontban helyezték el, és a közeljövőben vissza akarták küldeni hazájába.

Vlagyimir Putyin elnök beiktatásának előestéjén, tavaly május 6-án több tízezres ellenzéki felvonulást tartottak, amely után 450 embert előállítottak, köztük Dolmatovot is. Tucatnyi részvevő ellen folyik nyomozás, több személyt a rendőrség és a tüntetők közötti összecsapás szervezésével, illetve az abban való részvétellel vádolnak. Korábbi sajtóközlések szerint Dolmatov, aki az egyik orosz hadiipari üzem vezető konstruktőre volt, bebörtönzésétől félve menekült Hollandiába.

Dolmatov pártja, a Másik Oroszország egy tagja szerint egyértelmű, hogy az orosz hatóságok közvetve szerepet játszottak az ellenzéki halálában. Alekszandr Averin hozzátette, hogy még meg kell határozni, felelősek-e azért a holland hatóságok is.

Rovatok