Index Vakbarát Hírportál

Döntöttek a balesetet okozó horvát politikus ügyében

2013. január 21., hétfő 19:56 | aznap frissítve

Döntött a zágrábi megyei bíróság a halálos közúti baleset okozása miatt Kaposvárott jogerősen elítélt Radimir Cacic volt horvát miniszterelnök-helyettes ügyében, de a döntést egyelőre nem hozzák nyilvánosságra - jelentette a horvát rádió és televízió (HRT).

Ivana Calic bírósági szóvivő a rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a döntést a bíróság előbb elküldi a feleknek, akik a hétfői zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson nem vehettek részt.

Miután Cacic azt kérte, hogy hazájában tölthesse le a büntetést, a zágrábi megyei bíróság január elején megkapta a magyar igazságszolgáltatástól a Cacic-periratot, amelynek alapján egy háromtagú bírói tanács dönthet a büntetésről. A horvát bíróság nem vizsgálja a büntethetőséget, a tényeket, valamint a jogi minősítést a magyar ítéletben, csupán a büntetés mértékét és azt, hogy az megfelel-e a horvátországi törvényeknek és igazságügyi gyakorlatnak.

A zágrábi megyei bíróság nem emelheti meg a magyar igazságszolgáltatás által kiszabott büntetés mértékét, de csökkentheti vagy feltételesre módosíthatja azt. Mivel azonban Magyarország csak előzetes, nem végleges hozzájárulását adta ahhoz, hogy az elítélt Horvátországban töltse le büntetését, a magyar igazságszolgáltatás vissza is vonhatja a hozzájárulását, amennyiben nem lenne elégedett a horvát bírói tanács döntésével. Ez esetben a volt miniszterelnök-helyettes mégis Magyarországon töltené le büntetését - közölte korábban a HRT, megjegyezve, hogy a magyar igazságügyi gyakorlat szerint Cacicnak a börtönbüntetés felét kell letöltenie, hogy feltételesen szabadlábra kerülhessen.

A zágrábi megyei bíróság döntése nem lesz jogerős, ellene fellebbezést lehet majd benyújtani a horvát legfelsőbb bíróságon.

Radimir Cacicot a Kaposvári Törvényszék jogerősen 22 hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte novemberben. A horvát politikus 2010. január 8-án az M7-es autópályán Budapest felé haladva nekiütközött egy vele azonos irányban haladó, magyar rendszámú gépkocsinak. A vétlen járműben utazók közül ketten életüket vesztették, ketten pedig megsérültek. Cacic a novemberi ítélethirdetés után lemondott miniszterelnök-helyettesi tisztségéről.

Rovatok