no

Index Vakbarát Hírportál

Hónapok óta tervezték az algériai túszejtést

2013. január 21., hétfő 17:32

A korábbi információkkal ellentétben 37 külföldi túsz halt meg, az iszlamisták közül pedig 29-et megöltek, hármat foglyul ejtettek, jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Abdelmalek Szellal algériai miniszterelnök, aki az előző heti túszdráma részleteit ismertette.

Szellal azt is elmondta, hogy egy kanadai is volt az iszlamisták között, ő fogta össze a támadást a létesítmény ellen. Korábban a Reuters úgy értesült, hogy algériai biztonsági erők két kanadait találtak a megölt iszlamisták között.

Szellal állítása szerint a létesítményt megtámadó iszlamisták fel akarták robbantani a gázkitermelő telepet, ami ötkilométeres körzetben végzett volna pusztítást. A túszszabadító akció után még öt külföldi munkást keresnek, ők vagy elbújtak, vagy megölték őket, írja a Guardian.

Azt is elmondta, hogy az iszlamisták már két hónappal korábban megtervezték az akciót a szomszédos Maliban. Szerinte eredetileg az volt a tervük, hogy megtámadnak egy külföldi munkásokat szállító buszt, és túszul ejtik az utasokat. Ugyanakkor a járművet védő katonák tűzereje elriasztotta őket.

Az el-Khabar lap pedig arról írt, hogy az iszlamisták az állami Sonatrach vállalat autóinak színére festett járművekkel érkeztek. Abdelaziz Bouteflika algériai elnök vizsgálatot rendelt el, hogy kiderítsék, miért nem tudták megelőzni a támadást a biztonsági erők.

David Cameron brit miniszterelnök a brit alsóházban elmondott beszédében kijelentette, hogy a brit hírszerzés és terrorelhárítók segítenek a gázkitermelő telep elleni támadást megszervező csoportokat.

Hétfő estére háromra emelkedett az amerikai áldozatok száma, szemben a korábbi egy áldozatról szóló hírekkel.

Rovatok