Index Vakbarát Hírportál

Élő pajzsként használhatták az algériai túszokat

2013. január 21., hétfő 13:16

Élő pajzsként használták Algériában túszaikat a terroristák, amikor a hadsereg harci helikopterekről támadta őket, mondta Manilában egy fülöp-szigeteki férfi, akinek sikerült kiszabadulnia a fogságból. A Fülöp-szigetek kormánya szerint hat ottani dolgozó vesztette életét, négyről pedig nem tudnak, őket eltűntként tartják nyilván.

Az algériai gázkitermelő telepen a túszszabadítás közben megölt iszlamisták közül ketten kanadai állampolgárok voltak, állították algériai biztonsági források a Reutersnek. Az iszlamisták szerda óta tartottak fogva külföldi és algériai túszokat, akiket több napon át tartó akcióban próbáltak kiszabadítani.

Az algériai biztonsági erők szombat estére tudták visszafoglalni a létesítményt. A legújabb adatok szerint az akcióban legalább 58 túsz, míg hétszáz algériai és több mint száz külföldi munkásnak sikerült elmenekülnie. Megerősítették, hogy kilenc japán is meghalt az akcióban, tíz japán hollétéről pedig még nem tudnak. Az áldozatok között van két román, három brit, egy amerikai és egy francia is.

A túszszabadító akcióban legalább harminckét iszlamistát megöltek, hatot pedig elkaptak az algériai csapatok. A túszejtést magára vállaló al-Mutamin csoport egyik vezetője videóüzenetben azt állította, hogy nagyjából negyven emberük vett részt a támadásban.

Az al-Kaidával is kapcsolatba hozható csoport azzal fenyegetőzött, hogy újabb támadásokat hajtanak végre, amennyiben a nyugati erők nem vetnek véget a beavatkozásuknak Maliban. A csoport egyébként azt állította, hogy ők tárgyalni próbáltak az algériai hadsereggel.

William Hague brit külügyminiszter közben elismerte, hogy a líbiai helyzet is hozzájárulhatott a Maliban történtekhez. Viszont úgy vélte, hogy szerinte sokkal több fegyver és szélsőséges lehetne Maliban, ha a nyugati beavatkozással nem döntik meg Kadhafi rezsimét.

Az algériai miniszterelnök, Abdelmalek Szellal hétfői sajtótájékoztatóján oszt majd meg részleteket az akcióról. David Cameron brit miniszterelnök pedig a parlament ülésén érinti majd a kérdést magyar idő szerint délután fél ötkor.

Maga a létesítmény Juszef Juszfi algériai olajminiszter állítása szerint csak nagyon kicsit sérült meg, két nap múlva újraindulhat a kitermelés, írja a Guardian.

Rovatok