Index Vakbarát Hírportál

Obama most nem bakizott bele az eskübe

2013. január 21., hétfő 18:00 | aznap frissítve

A négy évvel ezelőttivel ellentétben ezúttal nem csúszott baki Barack Obama beiktatásába. 2009-ben nemcsak Obama, hanem az őt feleskető John G. Rodgers főbíró is többször elrontotta az eskü szövegét. Obama belevágott Roberts első mondatába, Roberts pedig elrontotta az eskü szövegét, amit így az elnök nem tudott hirtelen utána mondani.

Obama akkor végül a biztonság kedvéért néhány nappal később a Fehér Házban megismételte az esküjét. Roberts most sem volt tökéletesen nyugodt, az egyik ponton beleakadt a „States"-be. Obamának ezúttal semmiképpen sem kellett volna később újráznia, hiszen valójában hivatalosan már vasárnap letette a hivatali esküjét.

Obama azért tette már vasárnap le az esküt, mert az amerikai alkotmány értelmében az elnök ciklusa január 20-án délben lejár. Ha ez vasárnapra esik, akkor hagyományosan egy nappal később tartják a beiktatási ünnepséget együtt az ünnepélyes eskütétellel.

Hétfőn a kongresszus lépcsőjén, több százezer ember előtt tartott ceremónián csak az ünnepség keretében megismételte az esküt, mielőtt elmondta második ciklusának első beszédét. Obama így a hétfőivel együtt a második olyan elnök lett, aki négyszer is letette a hivatali esküjét. A másik Franklin Delano Roosevelt volt, akit azonban meg is választottak négy ciklusra.

A CNN/ORC felmérése szerint egyébként a négy évvel ezelőtti 68 százalékhoz képest ezúttal 50 százalék mondta, hogy izgatott vagy pedig boldog volt az elnöki beiktatás miatt. Ez megfelel a George W. Bush második beiktatása előtti adatoknak, a második ciklus már láthatóan nem kavarja fel annyira az érzelmeket, mint az első bemutatkozás.

Rovatok