Index Vakbarát Hírportál

Újabb várost foglaltak vissza a franciák

2013. január 21., hétfő 16:16

A francia erőkkel megtámogatott mali hadsereg visszafoglalta Diabaly városát az iszlamistáktól, így már a második települést szerezte vissza, mióta tíz napja légicsapásokkal megkezdődött a franciák beavatkozása a nyugat-afrikai országban.

A francia légicsapások azután kezdődtek, hogy az iszlamisták elfoglalták a stratégiai fontosságú Konna városát, amelyet ugyanakkor a francia hadsereg tájékoztatása szerint január 18-án visszaszereztek. A fővárostól, Bamakótól 400 kilométerre lévő Diabalyba az első légicsapásokra válaszul vették be magukat az iszlamisták.

A francia és mali erők már napok óta csatáztak a várost megszálló fegyveresekkel, akik ugyanakkor most légicsapásoktól tartva elmenekültek. Az egyik francia parancsnok arra figyelmeztetett, hogy aknák maradhattak hátra az iszlamisták után, írja a Reuters.

Franciaország már kétezer katonát küldött Maliba, vadászbombázói pedig már tizenegyedik napja mérnek légicsapásokat az iszlamisták állásaira. Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter vasárnap elmondta, hogy a francia Rafale és Mirage gépek Timbuktu és Gao környékén bombáztak iszlamista bázisokat.

Rovatok