Index Vakbarát Hírportál

Evakuálják az oroszokat Szíriából

2013. január 22., kedd 15:54

Kedden megkezdődött az orosz állampolgárok szervezett evakuálása Szíriából. A libanoni határon négy autóbusznyi ember, főként nő és gyerek kelt át. A bejrúti orosz nagykövetség egyik alkalmazottja, aki a határon várta a csoportot, elmondta, hogy a kiutazást az orosz kormány szervezi.

Ez az első ilyen orosz kormányzati lépés a szíriai belső konfliktus közel két évvel ezelőtti kezdete óta. Az amerikai hírügynökség szerint ez eddig a legerősebb jele annak, hogy Oroszország kétségesnek tartja Bassár el-Aszad rendszerének fennmaradását.

Orosz források hétfőn közölték, hogy Libanonon keresztül szállítják el száz állampolgárukat, valószínűleg azért, mert a damaszkuszi repülőtér környékén kiújultak a harcok. Őket ezrek követhetik, köztük sok olyan orosz, akinek szíriai házastársa van. Később az evakuálás tengeri úton is folytatódhat.

Az orosz védelmi tárca, a külügyminisztérium és a rendkívüli helyzetek minisztériuma még tavaly év végén készítette el az evakuálás tervét. Akkor a damaszkuszi orosz konzuli körzetből 402, az aleppói körzetből 615 orosz polgár jelezte, hogy el szeretné hagyni a közel-keleti országot.

A feltételezések szerint Szíriában körülbelül 30 ezer orosz állampolgár tartózkodik, de közülük csak 3-5 ezret tartanak nyilván a külképviseleteken.

Az első csoportos hazautazásról szóló hírügynökségi jelentésekre reagálva Moszkvában közölték, hogy „nincs kilátásban a teljes evakuálás”. A damaszkuszi nagykövetség rendben működik – jelentette ki Andrej Gyenyiszov külügyminiszter-helyettes.

Azt viszont megerősítette, hogy Aleppóban be kellett zárni a konzulátust, és a fővárosba vitték a diplomatákat és a családtagjaikat. „Ez volt minden, nem hoztunk más intézkedést” – mondta. A politikus szerint azért mennek Bejrútba az orosz állampolgárok, mert oda segélyeket szállít a rendkívüli helyzetek minisztériuma, és a visszatérő repülőgépeken hazautazhat, aki kéri.

Ugyancsak kedden egy másik orosz külügyminiszter-helyettes, Mihail Bogdanov kijelentette, hogy Oroszország tervet készített minden vészhelyzetre Szíriában.

Rovatok