Index Vakbarát Hírportál

Golyó általi halálra ítélték a drogcsempész brit nagymamát

2013. január 22., kedd 10:35 | aznap frissítve

Az 56 éves Lindsay Sandifordot tavaly májusban 4,8 kiló kokainnal kapcsolták le a bali reptéren. A brit nagymama azonnal vallomást tett, segítségével még három másik britet is elfogtak. Az együttműködése ellenére a bíróság nem talált enyhítő körülményt, golyó általi halálra ítélték. Indonéziában utoljára 2008-ban hajtottak végre halálos ítéleteket, negyven külföldi van a halálsoron.

Bár az ügyészség megelégedett volna egy 15 éves börtönbüntetéssel is, az indonéz bíróság golyó általi halálra ítélte a drogcsempészettel vádolt Lindsay Sandifordot. A tárgyalóteremben meglepett sikolyok fogadták a szigorú ítéletet.

Sandifordot Balin, a reptéren fogták el még tavaly májusban. A Bangkokból érkező, 56 éves nagymama bőröndjében 4,8 kiló kokaint találtak. Később még három embert elfogtak. A 39 éves Rachel Dougall és a vele egyidős Paul Beales decemberben enyhébb ítéletet kaptak. A 43 éves restaurátor, Julian Ponder ítéletét szerdán mondják ki, ő még kaphat halálbüntetést, írja a Daily Mail.

Azért a mennyiségért, amit Sandiford bőröndjében találtak, az indonéz jog szerint halálbüntetés jár. A bírók azzal indokolták a kértnél szigorúbb ítéletet, hogy Sandiford rontotta a Baliról, mint turistaparadicsomról kialakult képet és gyengítette a kormány drog elleni háborúját, ezért "nem találtak enyhítő körülményt".

Indonéziában jelenleg 40 külfüldi vár halálos ítélete végrehajtására. A többségükben ausztrál halálra ítéltek mind drogcsempészet miatt kapták a büntetést. Utoljára 1998-ban végeztek ki öt külföldit, 2008 óta pedig egyáltalán nem volt kivégzés az országban.

Sandiford fellebbezett az ítélet ellen. Sandiford védekezése szerint csak bűnbak a történetben, a többieknek nagyobb szerepe volt a történetben. Elfogásakor azonnal vallomást tett, Rachel Dougallt, akinek át kellett adnia a becsempészett kokaint, az együttműködésével fogták el.

De a Dougal és Beales elleni vád összeomlott, mert a hatóságoknak semmilyen tárgyi bizonyítékuk sem volt ellenük. A Daily Mailnek nyilatkozó rendőrségi források szerint Sandiford és Dougall ugyan végig telefonon kommunikáltak, a rendőrség nem foglalta le a SIM-et, amikor átkutatta Dougall bali villáját.

Dougalt egy év börtönre ítélték, áprilisban már haza is térhet Nagy-Britanniába. Bealest is csak kis mennyiségű hasis birtoklásáért tudták elítélni, négy évet kapott.

A negyedik vádlott, Julian Ponder még az ítéletére vár, a vád szerint ő volt a csempészbanda feje. Így valószínűleg őt is halálra ítélik. Ő azzal védekezik, hogy a rendőrség csapdába csalta. Sandiford azzal hívta fel, hogy ajándékot hozott a gyerekének, de az átadáskor rendőrök ütöttek rajta és letartóztatták.

Rovatok