Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu harmadszor is nyerhet

2013. január 22., kedd 11:01

Előrehozott választást tartanak Izraelben, hogy a jelenleginél szilárdabb koalíció fogadhassa el az idei költségvetést.

Az ország több mint tízezer szavazóhelyisége reggel héttől este tízig tart nyitva. A 18 év feletti, mintegy 5,6 millió izraeli választópolgár harmincnégy pártra adhatja voksukat. A közvélemény-kutatások szerint a 120 tagú parlamentben a legtöbb szavazatot a Benjámin Netanjahu hivatalban lévő miniszterelnök vezette jobbközép Likud és a jobboldali nacionalista Jiszráél Béténu (Zsidó haza) párt közös listája szerezheti 32-34 hellyel.

A második legnagyobb párt várhatóan a szociáldemokrata Munkapárt lesz, mely valószínűleg megduplázza mandátumait. A Munkapárt újságíróból lett új elnöke, Seli Jehimovic a szociális kérdések, a megélhetési nehézségek előtérbe helyezésével kampányolt. Felmérések szerint a Munkapárt 17 képviselői helyre számíthat.

A harmadik várhatóan a telepeseket támogató nacionalista, jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó otthon) nevű párt lesz mintegy 14 hellyel. A kampány legnagyobb meglepetése a párt novemberben megválasztott fiatal, karizmatikus vezetőjének, Naftali Bennetnek a megjelenése volt, aki lendületes, gyakran kávéházakban tartott, a világi csoportokat is megszólító kampányrendezvényeken jelentősen növelte pártja népszerűségét.

A nem hivatalos végeredmény péntekre várható, a  közvélemény-kutatási eredmények alapján azonban szinte bizonyos, hogy ismét Benjámin Netanjahu alakíthat kormányt Izraelben. Az új kabinet – amennyiben csak a közel-keleti rendezés kétállami koncepcióját elutasító jobboldali és vallásos pártok alkotják – nemzetközi téren elutasításra számíthat. Egy, a centrista pártokkal kiegészülő, mérsékeltebb koalíció viszont kevésbé lehet tartós a mély ideológiai megosztottság miatt.

A voksolás délelőtt zavartalanul folyt, a biztonságra mintegy húszezren vigyáznak. Reggel hétkor megnyíltak szavazóhelyiségek, nyolckor pedig a börtönökben és a kórházakban lévő különleges szavazatszedő bizottságok is megkezdték munkájukat. Benjámin Netanjahu leköszönő miniszterelnök reggel az elsők között adta le voksát egy jeruzsálemi általános iskolában.

A jelen lévő fotósoknak felmutatta saját pártjának szavazócéduláját, mielőtt borítékba zárta és bedobta volna az urnába. A kampánycsend hétfő esti hatályba lépése óta különösen a szavazóhelyiségekben tilos a pártpropaganda, ezért az izraeli televízióban megszólaló szakértők felvetették, hogy a leköszönő kormányfő törvénysértő lehetett.

Később Netanjahu most első alkalommal szavazó fiaival a Siratófalhoz ment. A kövek közé rejtett kívánságcéduláját nem mutatta meg, de az izraeli média később mégis közzétette, hogy Isten segedelmét kérte Izrael jövőjéhez. Simon Peresz államfő egy jeruzsálemi középiskolában szavazott, minden pártnak sok sikert kívánt, és ismételten szavazásra buzdította az izraelieket.

Az országos választási bizottság első közleménye szerint tíz óráig a választók 11,4 százaléka adta le voksát, ami több mint egy százalékkal nagyobb az utóbbi négy választás hasonló adatánál. A nagy részvételi arány a baloldali és a centrista pártoknak, a csekély részvétel a híveiket általában sikeresebben mozgósító jobboldali és a vallásos pártoknak kedvez. A legutóbbi, 2009-es választáson csaknem 65 százalékban éltek választási jogukkal az izraeliek.

Rovatok