Index Vakbarát Hírportál

A középkort idéző akasztás volt Iránban

2013. január 22., kedd 09:33

Iránban példátlanul szigorú ítéletet végrehajtva, egyszerre középkori és 21. századi külsőségek között végeztek ki hétfőn két fiatal férfit. Alireza Mafiha (23) és Mohammad Ali Sarvari (20) az utcán rabolt ki egy férfit, akit egy bozótvágó késsel bántalmaztak is.

A rablók vesztét az okozta, hogy a bűncselekményt rögzítő térfigyelő kamera felvételét – feltehetőleg dicsekvésből – feltették az egyik videómegosztó oldalra.

A felvételen jól látszik, amint a maszkos támadók leugranak a társaik által vezetett motorokról, erőszakoskodnak, majd elveszik áldozatuk táskáját és kabátját. A 37 másodperces videót később  az állami televízió is bemutatta. Az ügy óriási felháborodást keltett, amit a kommentárok az embargó-sújtotta országban gyorsan romló közbiztonság miatti aggodalommal magyaráztak.

Az elkövetőket gyorsan elfogták. Azzal védekeztek, hogy munkanélküliek, és nagy szegénységben élnek, ez azonban nem hatotta meg a nyomozóhatóságot, mely a kisebb súlyú bűncselekményeket is a lehető legsúlyosabb büntetésekkel igyekszik megtorolni. A vád szerint a rablók tettükkel Isten ellen hirdettek háborút. A Daily Mail idézte Sadeq Larijani iráni főbírót, aki decemberben azt mondta, hogy a közbiztonság még a napi betevőnél is előbbre való.

A nyilvános tárgyalásra hétfőn került sor, Teheránban. Társaikat tíz év börtönre és 74 korbácsütésre ítélték, továbbá öt évre száműzték őket egy távoli kisvárosba. Mafiha és Sarvari azonban nyilvános, kötél általi halálbüntetést kapott, amit egy közeli parkban, mintegy 300 fős nézőközönség előtt azonnal végre is hajtottak. A kivégzésről sok néző mobiltelefonos felvételt készített.

A kötelet maszkos hóhérok hurkolták a nyakukba. Sarvari közönyösnek tűnt, de Mafiha összeomlott, és az egyik hóhér vállára borult, aki átkarolta. Pár nő kegyelemért könyörgött, de a két távirányítású daru a levegőbe emelte az elítélteket. Másodpercekkel később már halottak voltak.

Rovatok