Index Vakbarát Hírportál

Mindenkit meglepett az izraeli választás

2013. január 22., kedd 21:36 | tizenegy éve frissítve

Széleskörű koalíciót ígért a parlamenti választásokon győztes Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, de a szavazatok összeszámolása után patthelyzet alakult ki, a jobboldalnak és a baloldalnak is 60-60 mandátuma lesz. A meglepetésre második új centrista párt csak akkor tárgyal Netanjahuval, ha beindítja a közel-keleti békefolyamatot, miközben egy másik új, nacionalista párt viszont élesen ellenzi a kétállami megoldást.

A szavazatok 99,5 százalékos feldolgozása alapján patthelyzet alakult ki Izraelben az előrehozott parlamenti választások után, mivel a jobboldalnak és a baloldalnak is 60-60 képviselője lesz a következő törvényhozásban.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jobboldali pártszövetsége ugyan nyert, de visszaesett a 2009-es eredményéhez képest, miközben a balközép pártok megerősödtek. A jobbközép Likud és a jobboldali nacionalista Jiszráel Béténu közösen az eddigi 42 helyett csak 31 képviselőt küldhet a Knesszetbe.

A legnagyobb meglepetés, hogy a várakozásokkal ellentétben nem a balközép Munkapárt, hanem a magyar származású, a Vajdaságból Izraelbe vándorolt Tomi Lapid fia, Jair Lapid újságíró által 2012-ben indított Jes Atid párt jött be második helyre. A Netanjahu volt kabinetfőnöke által indított, és a palesztin kérdésben a kétállami megoldást élesen ellenző Bájt Hajehudi a negyedik helyen végezhet.

Netanjahu nyitni fog

Netanjahu kedden késő este elmondott beszédében megköszönte a választóknak, hogy „harmadszor is megkapta a lehetőséget Izrael vezetésére." Az eredményre utalva azt ígérte, hogy a lehető legszélesebb koalíciót hozza létre, és számos lehetséges partnert megkeres. „Holnap új napot kezdünk." Hozzátette, hogy továbbra is az iráni atomfegyver elkerülése a kormány előtt álló elsődleges feladat.

Jair Lapid bejelentette, hogy csak abban az esetben hajlandó csatlakozni egy Netanjahu vezette kabinethez, ha a kormányfő ígéretet tesz a közel-keleti békefolyamat beindítására. Netanjahu azért is került nehéz helyzetbe, mert a centrista párt álláspontjával szöges ellentétben áll a koalícióba jósolt Bájt Hajehudi párt véleménye.

A Munkapárt kizárta az együttműködést Netanjahuval, és már azt is jelezte, hogy Jair Lapid miniszterelnöki jelölését is támogatnák. Állításuk szerint a kövektező napokban minden megtesznek, hogy leváltsák Netanjahut.

Amennyiben a választáson legtöbb szavazatot elért pártszövetség vezetőjeként Netanjahunak centrista vagy balközép pártokat is be kell vonnia a koalícióba, akkor nagyobb mozgástere lehet, kijátszhatná egymás ellen a számos ügyben szemben álló partnereit. Ezzel ugyanakkor a fontos ideológiai különbségek miatt nem lenne olyan stabil hátországa.

A szoros eredmény miatt viszont mindenképpen ingatag kormánytöbbségre számíthat, egyes elemzők azt sem zárják ki, hogy hamarosan újabb előrehozott választást kell kiírni.

Szociális kérdések a középpontban

Netanjahu október elején jelentette be, hogy előrehozott parlamenti választást tartanak, amit végül január 22-re írtak ki. Netanjahu azzal indokolta döntését, hogy új mandátumot akar kérni a néptől, de mindenképpen előre kellett hozni a választást, miután a pártok nem tudtak megállapodni a Knesszetben az új költségvetésről.

Az izraeli választási kampányok hagyományaitól eltérően ezúttal a szociális és gazdasági helyzetnek éppúgy hangsúlyos, ha nem hangsúlyosabb szerep jutott, mint a biztonságpolitikai kérdéseknek. Az ellenzéki pártok sokkal inkább a megélhetési költségek növekedése miatt erősödő elégedetlenségből próbáltak hasznot húzni, miközben egy nemrég nyilvánosságra hozott jelentésből kiderült, hogy közel minden negyedik izraeli szegénységben él.

Rovatok