Index Vakbarát Hírportál

650 ezren menekültek el Szíriából

2013. január 23., szerda 17:52

Több mint 650 ezer szíriai hagyta el hazáját a Bassár el-Aszad elnök elleni népfelkelés közel két évvel ezelőtti kirobbanása óta – közölte szerdán a svájci Davosban Valerie Amos, az ENSZ humanitárius akcióinak vezetője. A török külügyminiszter ugyanitt elmondta, háborús bűncselekménynek kellene minősíteni azt, hogy a szíriai rezsim saját népét bombázza.

Valerie Amos a Világgazdasági Fórum keretében tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szíriában „már katasztrofális” a helyzet, és csak rosszabbodni fog. Az ENSZ tisztségviselője hozzátette, hogy mindeközben a menekültek áradatát fogadó szomszédos országok illetékesei azt kérdezik, hányan fognak még érkezni.

Gyilkos csend

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter ugyanezen a sajtótájékoztatón elmondta, hogy hazájában már 160 ezer szíriai állampolgárt helyeztek el összesen 16 táborban, és ezenkívül további 67 ezer menekültet szállásoltak el több török településen. A török diplomácia vezetője ugyanakkor hozzátette: Törökország soha nem zárja le határait a szíriai menekültek előtt. Davutoglu közölte azt is, hogy további 10 ezer menekült várakozik a török határon, és már építik elhelyezésükre a 17. tábort is. „Egy hónapig tart felhúzni egy ilyen tábort, és alig 2-3 nap alatt meg is telik” – tette hozzá.

A török miniszter mélységes sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a nemzetközi közösség hallgat a közel-keleti országban uralkodó humanitárius helyzetről. „Ez a csend öli meg a szíriai népet” – jelentette ki, bírálva többek között azt is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) eddig még nem fogadott el semmilyen határozatot a szíriai válsággal kapcsolatban. Mint hangsúlyozta, háborús bűncselekménynek minősül az, amit a szíriai rezsim a saját népével szemben elkövet.

A 22 hónapja tartó szíriai konfliktusban már több mint 60 ezren vesztették életüket.

Rovatok