Index Vakbarát Hírportál

Cameron kiírná a népszavazást az EU-tagságról

2013. január 23., szerda 07:27 | aznap frissítve

Nagy-Britannia 2015 után népszavazáson dönthet európai uniós tagságáról, ha a konzervatívok megnyerik a következő választást, mondta David Cameron brit kormányfő. A hetek óta feszült figyelemmel várt beszédében kijelentette,  hogy a brit lakosság körében „minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság" az EU-val szemben, ezért kormánya újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval.

A cél az, hogy Nagy-Britannia olyan Európai Unió tagja legyen, amelynek központi eleme az egységes piac, és amelyben az egyes tagállamok kormányai elsősorban saját nemzeti parlamentjeiknek tartoznak beszámolással, mondta. Ha sikerül megállapodni egy új viszonyrendszerben, az egyezséget a következő, 2015-ben kezdődő parlamenti időszak első felében, de legkésőbb 2017-ig referendumra bocsátják, és a brit választók eldönthetik, hogy az új feltételek alapján az EU-tagjai akarnak-e maradni.

Cameron a BBC szerint azt is kifejtette, hogy ha olyan megegyezést sikerül elérni az EU-val, amellyel egyetért, akkor teljes mellszélességgel fog kampányolni a tagság folytatása mellett. „Eljött az ideje, hogy a britek hallathassák hangjukat. Eljött az ideje, hogy rendezzük ezt a kérdést a brit politikában" – mondta.

A brit miniszterelnök ugyanakkor arról nem beszélt, hogy milyen jogköröket szeretne visszakapni, vagy hogy mi történik akkor, ha nem ebbe az irányba haladnak majd a tárgyalások az EU-val.

Az ellenzéki Munkáspárt bírálta Cameront, akit gyenge miniszterelnöknek neveztek. Szerintük Cameron beadta a derekát a toryk EU-szkeptikus szárnyának, nem pedig a nemzeti, gazdasági érdekeket vette figyelembe.

Cameron eredetileg már tavaly felvázolta volna elképzeléseit London és az EU jövőbeni viszonyáról, beszédét azonban – a kormányzó Konzervatív Párton, valamint a Liberális Demokratákkal alkotott kormánykoalíción belüli viták miatt – többször elhalasztották. A beszédet múlt pénteken Hollandiában mondta volna el, ám ezt az algériai túszdráma miatt ismét elnapolták.

Cameron több korábbi nyilatkozatában is ígéretet tett arra, hogy a brit választóknak lesz lehetőségük „valós döntésre" Nagy-Britannia és az EU jövőbeni kapcsolatairól, a referendum szó használatát azonban szerdai beszéde részleteinek ismertté válásáig kerülte, és nem részletezte, hogy milyen lehetőségre gondol. A Konzervatív Párt erőteljesen EU-szkeptikus parlamenti jobbszárnya azonban pontosan olyan referendumváltozatot követel már jó ideje a brit EU-tagság jövőjéről, amilyent Cameron az előzetes értesülések szerint most felajánlhat.

A brit EU-tagság jövőjéről folyó belpolitikai vita az utóbbi időben ismét fellángolt. Különösen nagy feltűnést keltett Philip Gordonnak, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkárának londoni nyilatkozata, amelyben az amerikai külügyi illetékes nyíltan az Egyesült Államok aggályainak adott hangot a brit EU-tagság jövőjéről rendezendő népszavazás lehetősége miatt.

Rovatok