Index Vakbarát Hírportál

Tisztázta John Allen tábornokot a vizsgálat

2013. január 23., szerda 08:34 | aznap frissítve

A Pentagonnál lefolytatott eljárás tisztázta azt, hogy John Allen tábornok nem sértette meg a védelmi minisztérium előírásait a Petraeus-botrány egyik szereplőjével, a floridai magasabb körökben ismert Jill Kelleyvel folytatott elektronikus levelezésében.

A nős, kétgyermekes családapa jelenleg az afganisztáni amerikai és NATO-erők parancsnoka. A nyomozás idején a tábornok a posztján maradt, de az eljárás késleltette kinevezését az európai NATO-erők élére.

Az ügyön tizenöt nyomozó dolgozott. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy történt-e „nem megfelelő" levelezés a tábornok és a Floridában állomásozó amerikai fegyveres erőket önkéntesként támogató nő között. Vagyis, hogy Allen az üzenetváltással megsértette-e a védelmi minisztériumi vagy a kormányzati előírásokat, esetleg a fegyveres erőkre vonatkozó törvényeket.

Korábbi hírek szerint a novemberben indult vizsgálat során a Pentagon nyomozóinak mintegy 20-30 ezer emailt kellett átfésülniük, később azonban 60-70 elektronikus küldeményre szűkült a nyomozás. Bennfentes minisztériumi illetékesek azt mondták, hogy egyes emailekből ítélve a tábornok flörtölt ugyan a hölggyel, de nem vétett a szabályok ellen.

Allen és Kelley levelezése a CIA lemondott igazgatója, David Petraeus körül kirobbant szexbotrány mellékszálaként lepleződött le. Petraeus házasságtörő viszonyára úgy derült fény, hogy valaki névtelen fenyegető üzeneteket küldött Kelleynek: tartsa magát távol a hírszerzés főnökétől. Az FBI a floridai nő segélykérése nyomán vizsgálatot indított, amely megállapította, hogy a figyelmeztetések Paula Broadwelltől származnak, aki a CIA első emberének életrajzírója és szeretője volt.

Rovatok