Index Vakbarát Hírportál

Csokit gyártó meleg brit párt utáltak ki egy skót faluból

2013. január 24., csütörtök 16:24

Paul Maden és James Findlay tíz évvel ezelőtt költöztek a skót faluba, ám most úgy döntöttek, továbbállnak, mert nem jöttek ki a helyiekkel, írja a Daily Mail. Mint a lapnak elmondták, folyamatosan homofób és angol-ellenes atrocitásoknak voltak kitéve. Azután döntöttek a távozás mellett, hogy a bíróságra kellett menniük, mert egyik zaklatójuk megtámadásával vádolták meg őket.

A pár tíz évvel ezelőtt költözött a skót felvidék eldugott falvába, Durnessbe, és ott kezdték el a mára világhírűvé vált csokoládéjuk gyártását. A Cocoa Mountainnak mára Yoko Ono és Károly herceg is a rajongója.

Ugyanakkor az életstílusuk a kezdetektől fogva felháborította a falu két lakosát, John Morrisont és fiát, Malcomot. Ők kezdtek tíz évvel ezelőtt kampányt a pár ellen. A rossz viszony pedig most a bíróságon ért véget, a két meleg férfit azzal vádolják, hogy a John Morrisont furgonjának lehúzott ablakán keresztül többször arcon ütötték.

A tárgyalás folyamán mindketten tagadták a támadást. Paul Maden szerint csupán önvédelem történt és a seriff végül nem is látta bizonyítottnak a vádakat. Ugyanakkor a két férfi úgy döntött, hogy amint a gazdasági helyzetük kicsit fellendül, elköltöznek Durnessből. Findlany arról beszélt a bíróságon, hogy a homofób zaklatás, amit el kellett szenvednie, nagyon nyugtalanította. "Folyamatos félelemben élünk. Ahogy lehet, eltűnünk innen, de jelenleg ez nem könnyű a gazdasági helyzet miatt." - mondta el a tárgyalás során.

Morrison ugyanakkor arról beszélt, hogy a két férfi leintette vezetés közben, amikor pedig megállt, azonnal ütni kezdték.

Findlay ügyvédje, Marc Dixon viszont arról beszélt, hogy ez is csak a meleg pár ellen indított kampány része és az egész mögött nem áll mást, mint hogy Morrison a kezdetektől fogva nem kedveli a párt. "Valamilyen okból úgy döntött, hogy nem fogja kedvelni őket és ezért nyomorulttá tette az életüket." - mondta el az ügyvéd a lap értesülései szerint, mire Morrison azt válaszolta, hogy a két férfi tette mindenki életét nyomorulttá.

Maden arról is beszélt a tárgyaláson, hogy hallotta a rasszista és támadó szidalmakat Morrison szájából, amikor a férfi megállt a furgonjával. Majd utána a férfi megragadta őt a ruhájánál fogva és berántotta a fejét nyitott ablakon keresztül. Ő pedig csak védekezésül ütött vissza könyökével.

Annak ellenére, hogy végül bizonyítékok hiányában a vádat ejtették, a két férfi mégis távozni szeretne a faluból. Indoklásukban ugyanakkor elmondták, hogy Durness egy elég toleráns falu és csak Morrisonékkal gyűlt meg a bajuk.

Rovatok