Index Vakbarát Hírportál

Ismét harcba küldhetőek az amerikai nők

2013. január 24., csütörtök 20:01

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter bejelentette csütörtökön, hogy eltörölteti az Egyesült Államok haderejében a nők közvetlen harctevékenységére vonatkozó tilalmat. Támogatói szerint a lépés történelmi jelentőségű a nemek teljes egyenjogúsága felé.

A minisztérium célja, hogy a katonai feladatokat a leghozzáértőbb és legjobban képzett emberek lássák el - olvasható Panetta közleményében.

Barack Obama elnök maradéktalanul támogatja a Pentagon döntését, amelyet a nők lehetőségeinek bővítésére tett erőfeszítésnek tekint - közölte Jay Carney fehér házi szóvivő még a miniszter közleményének kiadása előtt. A tilalom feloldására vonatkozó ajánlások a katonai parancsnokoktól származnak, s Obama megvitatta a lépést miniszterével és másokkal is, tette hozzá a szóvivő.

Még szerda este egy katonai illetékes úgy nyilatkozott a CNN-nek: "Minden szakterületet meg kell nyitnunk a nők előtt, és tudjuk, hogy erre képesek vagyunk".

A döntést a Pentagon februárban távozó vezetője az összfegyvernemi vezérkari főnök javaslatára hozta meg. Az egyes fegyveres szolgálatok, amelyeknek haladéktalanul meg kell kezdeniük a végrehajtási terv kidolgozását, 2016 januárjáig kérelmezhetik majd, hogy az esetükben tegyenek kivételt, ha úgy vélik, hogy egyes beosztásokba továbbra sem kerülhetnek nők.

A szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság az elszállásolás és a fizikai állóképesség szempontjából is mérlegelni fogja a nemek szempontjából vegyes egységek létrehozásának lehetőségét. A fegyvernemek parancsnokainak háromhavonta jelentést kell tenniük arról, hogy mennyivel jutottak előbbre a felmérés végrehajtásában.

A várakozások szerint a nők több harctéri beosztást már az év végétől betölthetnek. A különleges egységeknél és a gyalogságnál ehhez hosszabb időre lesz szükség. A Pentagonnak minden egyes olyan feladatkörről és egységről tájékoztatnia kell a kongresszust, amelyet hozzáférhetővé tesznek a nők számára is. Ezt követően a tárcának 30 ülésnap erejéig várnia kell a végrehajtással.

A miniszteri határozat felülírja azt az 1994-ben elfogadott irányelvet, hogy nők nem szolgálhatnak a frontvonalbeli, kisebb létszámú harci egységekben. Az amerikai fegyveres erőknél 2011-ben törölték a homoszexualitásukat nyíltan vállaló személyek szolgálatára vonatkozó tilalmat, az ő esetükben azonban a katonai vezetés nem alkalmazott hasonló fokozatosságot.
Sajtójelentések szerint a kijelölt védelmi miniszter, Chuck Hagel volt republikánus nebraskai szenátor már akkor támogatta Panetta kezdeményezését, amikor azt előkészítették.

A haditengerészet tengeralattjáróin tavaly jelentek meg a női tisztek. Az év elején az amerikai hadsereg megkezdte a női pilóták és egységparancsnokok toborzását a helikopteres 160. különleges műveleti légi ezredbe. Irakban és Afganisztánban szárazföldi harci egységeknél szolgálnak "hozzárendelt" női katonák. A két háborúban legkevesebb 130 egyenruhás nő vesztette életét, és több mint nyolcszáz megsebesült.

Bár az Egyesült Államok csak most oldotta fel a nők közvetlen harctevékenységére vonatkozó tilalmat, számos más országban már eddig is sem volt akadálya, hogy női katonákat vessenek be az első vonalban. Így például Ausztirában 1998, Olaszországban 1999, Németországban és Kanadában 2001 óta mindenfajta katonai szolgálatra beoszthatóak.

Rovatok