Index Vakbarát Hírportál

Vízágyúval állította meg a japán parti őrség a tajvani aktivistákat

2013. január 24., csütörtök 10:24

A japán parti őrség visszafordulásra kényszerítette csütörtökön azt a tajvani halászhajót, amely aktivistákkal a fedélzetén a vitatott Szenkaku-szigetek felé tartott - közölték a két ország illetékes hatóságai.

A Boldog Család nevű hajót a tajvani parti őrség több hajója kísérte a jelenleg Japán által ellenőrzött, kínaiul Tiaojünek nevezett kelet-kínai-tengeri szigetekhez.


View Senkaku szigeteknagyobb térképen

Peking álláspontja szerint a Tajvan északkeleti sarkától mintegy 170 kilométerre lévő szigetek geológiailag is Kínához (Tajvanhoz) tartoznak. Tajvan, a de facto független sziget, amelyet a Kínai Népköztársaság saját területe részének tekint, Japánnal viszonylag jó kapcsolatokat ápol, és eddig hivatalosan nem lépett fel az ügyben.

A japán parti őrség egyik szóvivője azt közölte, hogy a halászhajó mintegy 32 kilométerre volt a szigetcsoporttól nyugat-délnyugatra, amikor vízágyúval visszafordulása késztették. "A hajó 13 óra 30 perc (közép-európai idő szerint hajnali fél hat) körül elhagyta területi vizeinket, és eltávolodott a Szenkaku-szigetektől" - mondta.

A japán NHK köztévé szerint Tajvan hat járőrhajót küldött a halászhajó védelmére. A tajvani parti őrség egyik szóvivője azt hangoztatta, hogy hajói csupán "rutinjárőrözést végeznek" az övezetben, és "arra mennek, amerre a halászhajó, hogy védjék szuverenitásunkat és halászati jogainkat".

Rovatok