Index Vakbarát Hírportál

Akadozik az athéni tömegközlekedés

2013. január 25., péntek 19:00 | aznap frissítve

A hajnali rendőrségi beavatkozás után ismét munkába álltak pénteken az athéni metró sztrájkoló dolgozói, viszont a busz- és troliközlekedés továbbra is szünetel a négymilliós görög fővárosban, mivel a szakszervezetek metrós kollégáikkal rokonszenvezve gördülő sztrájkba kezdtek.

A kilencnapos metrós sztrájk, amely naponta csaknem egymillió ember közlekedését bénította meg, az eddigi legnagyobb kihívás volt a konzervatív vezetésű görög kormánnyal szemben annak tavaly júniusi hivatalba lépése óta.

A görög rendőrség péntek hajnalban megrohamozta az athéni metróhálózat fő remízét, és feloszlatta az ott sztrájkoló dolgozókat, akik szembeszegültek az őket munkafelvételre kötelező előző napi kormányrendelettel. Tucatnyi dolgozót előállítottak, de nem alkalmaztak erőszakot azokkal szemben, akik nem álltak ellen a karhatalmi intézkedésnek.

Noha a metró újra jár, más közösségi közlekedési hálózatok dolgozóinak szolidaritási sztrájkja miatt továbbra is fennakadások vannak az athéni közlekedésben. A görög főváros lakói csütörtökön és pénteken inkább gyalog vagy taxival közlekedtek a zivataros időjárási viszonyok közepette. A metró dolgozói az ellen tiltakoztak, hogy a kormány a közalkalmazotti bértábla szerint akarja fizetni őket, ami 25 százalékos fizetéscsökkenést jelent számukra.

A metrósok szívós ellenállásán a kormány végül csak a békebeli rendkívüli helyzetekben alkalmazott, 2007-ben elfogadott civil mozgósítási törvényhez folyamodva tudott úrrá lenni. Ez a jogszabály a munkát megtagadó dolgozókkal szemben elbocsátást, letartóztatást, sőt börtönbüntetést helyez kilátásba. A törvényt a katonai diktatúra 1974-es bukása óta kilencszer alkalmazták, háromszor az elmúlt két évben a megszorító intézkedések miatt kirobbant sztrájkok miatt.

Rovatok