Index Vakbarát Hírportál

Betép a bevándorlásellenes republikánus

2013. január 25., péntek 08:56

Amerikában még a szélsőjobboldal is más. Tom Tancredo, aki az elnökjelöltséggel is próbálkozott, még a republikánus párton belül is furának számít extrém bevándorlásellenességével. De mert az alkotmányhoz ragaszkodik, támogatta a marihuána legalizálását Coloradóban. A kampányban megfogadta, hogy ha a népszavazás sikerrel jár, betép. Nem számított a sikerre, de ígéretét betartja.

Az amerikai politika sajátos világ, európai ésszel szinte felfoghatatlan, hogy egyes oldalak milyen nézeteket képviselnek. Vegyük például Tom Tancredót. A volt coloradói képviselő szélsőségesen bevándorlóellenes nézeteivel még a republikánus párton belül is ultrajobboldalinak számít. De az amerikai szélsőjobboldal egyik sajátossága a ragaszkodás az amerikai alapértékekhez, melyeknek része az egyéni szabadságjogok védelme is. Mi sem volt hát természetesebb annál, hogy Tancredo a marihuána legalizálásáról tartott coloradói népszavazáson az állami beavatkozás ellen, vagyis a legalizáció mellett érvelt.

Ennek részeként még a kampányban is szerepet vállalt. Bár soha életében nem szívott még, az egyik reklámfilmben megfogadta, hogy ha megszavazzák a törvényt, akkor bizony ő is rágyújt egy spanglira. „Nem a konzervatív meggyőződésem ellenére, hanem pont azok miatt támogatom a kezdeményezést” – mondta a filmben, ahol arról is beszélt, hogy a marihuána tiltása tökéletes példája „a pazarló és hatékonytalan” állami beavatkozásnak. Azzal is érvelt, hogy ha a marihuána illegális, akkor a feketekereskedelem a kartelleket és a bűnözőket gazdagítja.

A másik érve gazdasági jellegű volt. Az Egyesült Államok évente dollármilliárdokat költ a tiltás betartatására, miközben a számítások szerint csak Coloradónak évi 60 millió dolláros bevétele lehetne abból, ha a marihuánát maguk termelnék és terjesztenék.

A novemberi elnökválasztással egyidőben tartott referendumon a coloradóiak többsége támogatta a marihuána legalizálását, így a szintén aznap szavazó Oregonnal együtt az első amerikai állam lett, ahol csak úgy, a hecc kedvéért is be lehet szívni. A többiben még mindig mindenféle betegségeket kell szimulálni a legális füvezéshez.

Így most időszerűvé vált Tancredo kampányígéretének beváltása. A tízperces kampányfilm végén ugyanis megígérte, hogy siker esetén maga is betép. És Tancredo igaz konzervatívhoz méltón tartani kívánja szavát. „Nézze, fogadást kötöttem a film producerével. Igaz, nem gondoltam volna, hogy a kezdeményezés sikerrel jár” – nyilatkozta a Fox Newsnak. De mert sikerrel járt „ezért el fogok szívni egy spanglit olyan körülmények között amelyek a coloradói törvények szerint legálisak. Hé, ez azért még mindig jobb, mintha nekem is egy hülye táncot kéne járnom, mint a denveri polgármesternek, Michael Hancocknak, aki arra fogadott, hogy a Broncos legyőzi a Ravenst” –utalt egy másik coloradói politikus kevésbé sikeres fogadására. A denveri Broncos két hete elbukta az amerikaifoci-bajnokság főcsoportelődöntőjét a Baltimore Ravens ellen.

Rovatok