Index Vakbarát Hírportál

Harminc hónap egy volt CIA-ügynöknek

2013. január 25., péntek 18:39

Harminc hónap börtönbüntetésre ítélt egy amerikai bíróság egy volt CIA-ügynököt pénteken, mert illetéktelenek előtt leleplezte titkos műveletekben részt vevő társait. John Kiriakoura a titkosszolgálati alkalmazottak személyiségvédelmére vonatkozó törvény alapján mondták ki az ítéletet.

Huszonhét év óta először fordult elő, hogy valakit ez alapján a törvény alapján, CIA-ügynökök nevének elárulásáért börtönbüntetésre ítéltek.

Kiriakou 2004-ig volt a CIA alkalmazottja, és három évvel az ügynökségtől való távozása után a nagy nyilvánosság elé tárta, hogy részt vett Abu Zubajda al-Kaida vezér vízbefojtásos technikával történő vallatásában. A kínzásnak számító módszer lényege, hogy a lekötözött rab fejére vászonzsákot húznak és vízzel locsolják. A fogolynak a víz belélegzésével hamarosan olyan érzete támad, mintha vízbe fojtanák.

Interjúi során Kiriakou egy újságírónak elárulta több kollégája nevét. Az újságíró továbbadta az információt egy olyan ügyvéd munkatársának, aki a guantánamói amerikai támaszponton őrzött, terrorizmussal gyanúsított embereket képviselt.

Rovatok