Index Vakbarát Hírportál

Izgulnak a forradalom évfordulója miatt Egyiptomban

2013. január 25., péntek 07:49

Rendkívüli intézkedéseket vezettek be Kairóban csütörtök este, a Mubarak-rezsim elleni felkelés kétéves évfordulójának előestéjén.

Jelentősen szigorították a biztonsági intézkedéseket a kairói nemzetközi repülőtér összes terminálján, megerősítették a parlament, a kormánypalota és a belügyminisztérium, illetve a Muzulmán Testvériség mozgalom kairói székházának védelmét.

Helyszíni jelentések szerint a két évvel ezelőtti felkelés színhelyét, a világszerte ismertté vált a Tahrír teret úttorlaszokkal vették körül, az oda vezető utakat szögesdróttal zárták le, a közeli utcákba páncélozott járműveket vezényeltek. A téren estefelé megjelentek az ellenzékiek által felállított sátrak, közel százat számoltak össze a helyszínről tudósító újságírók.

Az ellenzék péntekre tiltakozásokat hirdetett a fővárosban "a forradalomhoz való visszatérés" mottóval. Az ellenzékiek legkülönfélébb követeléseket fogalmaznak meg, egyebek mellett a bíráskodást azok felett, akik felelősek a két évvel ezelőtti tüntetések során történt halálesetekért, de a kormány távozását és előre hozott elnökválasztás megtartását is követelik.

Mohamed Murszi államfő arra szólította fel csütörtökön az egyiptomiakat, hogy "békésen és civilizáltan" tüntessenek pénteken, de Kairóban már csütörtökön súlyos összecsapások voltak a rendfenntartó erők és az ellenzéki tüntetők, illetve futballdrukkerek között. A tiltakozók kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták a rendőröket, ők könnygázt vetettek be ellenük.

Rovatok