Index Vakbarát Hírportál

Nagy érdeklődés a cseh elnökválasztáson

2013. január 25., péntek 20:56

Nagy érdeklődés mellett zajlik az első közvetlen államfőválasztás második fordulója Csehországban. A hagyományosan kétnapos szavazáson a választási helyiségek pénteken délután kettőtől tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettőig vannak nyitva.

A cseh elnökválasztás döntő körébe Milos Zeman volt miniszterelnök és Karel Schwarzenberg külügyminiszter került, miután a két hete lezajlott első fordulóban a kilenc jelölt közül ők kapták a legtöbb szavazatot.

Becslések szerint pénteken a választás első három órájában országos átlagban az arra jogosultak mintegy 25 százaléka járult már az urnák elé, ami magasabb arány, mint az első fordulóban. Ugyanakkor közismert, hogy a csehországi választásoknál az emberek nagyobbik része mindig már pénteken leadja szavazatát, és szombaton jóval kisebb a részvétel. Az első fordulóban a részvétel meghaladta a 62 százalékot, ezek kétharmada pénteken szavazott. Helyi megfigyelők szerint most a részvétel hasonló lehet az első fordulóhoz.

Mindkét elnökjelölt már délután leadta szavazatát. Schwarzenberg a közép-csehországi Sykoriceben járult az urnához, de szavazata érvénytelen lesz, mert a szavazólapot elfelejtette betenni a borítékba. A szavazáskor ezt senki sem vette észre. A tévedésre a fotósok hívták fel Schwarzenberg figyelmét, amikor megnézték felvételeiket. "Mindig megzavar, ha a szemembe villognak a fényképezőgépek lámpái" - mondta később a külügyminiszter. Munkatársai ugyanakkor tiltakozást nyújtottak be a választási bizottsághoz amiatt, hogy a Blesk című bulvárlap pénteken egy hirdetést közölt, amelynek ismeretlen szerzői a Benes-dekrétumok bírálata miatt arra szólították fel az embereket, hogy ne szavazzanak Schwarzenbergre.

Milos Zeman Prágában szavazott, de hasonlóan az első fordulóhoz most sem nyilatkozott.

Leadta szavazatát Václav Klaus államfő és Petr Necas miniszterelnök is. "Nem mondom meg, kire szavaztam, de azt önök bizonyára sejtik. Azt választottam, aki szerintem hasznára lesz ennek az országnak" - mondta Klaus, aki korábban nyíltan kiállt Zeman mellett. Újságírói kérdésre válaszolva az államfő elismerte, hogy valóban tőle származik az a csütörtöki sms-hír, miszerint ha Schwarzenberg nyerné a választást, mérlegelné az emigrációt.

A második, döntő fordulóban abból a jelöltből lesz a cseh elnök, aki megkapja a szavazatok egyszerű többségét.

Rovatok