Index Vakbarát Hírportál

Francia harci sikerek Maliban

2013. január 26., szombat 16:32 | aznap frissítve

A nyugat-afrikai Maliban iszlamista lázadók ellen harcoló francia és mali csapatok szombaton teljes ellenőrzésük alá vonták a stratégiai fontosságú Gao városát – közölték helyi biztonsági források. Ez az eddigi legnagyobb harci siker, amit az ország északi részét elfoglaló, az al-Kaida terrorszervezettel szövetséges lázadókkal szemben két hete indított hadműveletben arattak.

A francia harci repülőgépek támogatásával végrehajtott, alig egynapos műveletben a francia különleges erők először Gao repülőterét és a Niger folyó egy kulcsfontosságú hídját foglalták el, miközben tucatnyi iszlamista fegyverest öltek meg, és semmilyen veszteséget nem szenvedtek el - közölte a francia hadsereg.

"A mali hadsereg és a franciák ellenőrzik mától Gaót" - erősítette meg a hadsereg egyik szóvivője a Reuters hírügynökségnek.

A hadművelet gyorsasága megfigyelők szerint arra enged következtetni, hogy a francia és mali erők a következő néhány napban az iszlamisták olyan újabb erősségei ellen vonulnak, mint Timbuktu és Kidal. A francia légierő az elmúlt 36 órában már Timbuktu környékét is támadta.

Az intervenciót támogató nyugat-afrikai országok szervezete, az ECOWAS szombaton a tagállamok vezérkari főnökeinek abidjani tanácskozásán úgy döntött, hogy az eddigi négyezerről 5700-ra növeli a beavatkozás támogatására Maliba vezényelt katonáinak létszámát. Soumaila Bakayoko elefántcsontparti tábornok a tanácskozás végén tartott sajtóértekezletén közölte, hogy ezen felül Csád 2000 katonát ígért Maliba vezényelni.

A mali kormány előzőleg, pénteki rendkívüli ülésén, Dioncounda Traoré államfő elnökletével elfogadta az ország politikai átmenetének ütemtervét - közölte egy hivatalos forrás. A kormány munkaügyi minisztere, Mamadou Namory Traoré elmondta, hogy az ütemterv két fő célkitűzése az iszlamisták által megszállt területek visszafoglalása, valamint szabad és tisztességes választások megrendezése. Hozzátette, hogy rendkívüli parlamenti ülést hívnak össze a dokumentum jóváhagyása érdekében.

Gao városa, amely egyik fellegvára volt a nyugat-afrikai ország északi részét tavaly április óta ellenőrzésük alatt tartó iszlamista erőknek, mintegy 1200 kilométerrel északkeletre fekszik a főváros Bamakótól.

Az iszlamisták két héttel ezelőtt váratlanul újabb hadműveletet indítottak déli irányban, az egykori gyarmattartó Franciaország ekkor katonai beavatkozásra szánta el magát, hogy megakadályozza további előrenyomulásukat. A francia és a mali kormánycsapatok azóta az ország középső részén több várost is visszafoglaltak, köztük a Bamakótól 400 kilométerre északkeletre fekvő Diabalit, ahonnan - helyi lakosok közlése szerint - néhány nappal korábban elmenekült fegyvereseivel együtt az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) elnevezésű terrorcsoport vezetője, Abu Zeid.

Közben egy másik iszlamista szervezet, a Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységéért (MUJAO) bejelentette, hogy kész tárgyalásokat folytatni Maliban elrabolt francia túszának szabadon bocsátásáról. A 61 éves Gilberto Rodríguez Lealt még tavaly novemberben fogták el az iszlamisták, amikor a szomszédos Mauritániából Mali nyugati részébe tartott.

A francia intervenciót támogatja az Európai Unió is. Catherine Ashton, az unió biztonsági és külpolitikai főmegbízottja szombaton Brüsszelben kijelentette, hogy február közepén megkezdődik a mali hadsereg katonáinak kiképzését szolgáló misszió telepítése. Diplomaták közlése szerint a kiképzők első csoportja február 12-én érkezhet meg Maliba.

Rovatok