Index Vakbarát Hírportál

Még mindig meg orosz fegyver Szíriába

2013. január 26., szombat 20:19

Oroszország, a szíriai rezsim egyik utolsó támogatója folytatja fegyverszállításait a két ország hosszú távú megállapodása keretében – jelentette ki szombaton az Eho Moszkvi rádiónak Kadri Dzsamil szíriai miniszterelnök-helyettes.

„Szíria mindig kapott és jelenleg is kap (fegyvereket Oroszországtól). A válság előtt aláírt szerződéseink vannak, és Oroszország teljesíti a kötelezettségeit” – tette hozzá Dzsamil.

A miniszterelnök-helyettes nem árulta el, hogy milyen fegyverekről van szó, de azt hangoztatta, hogy azok nélkülözhetetlenek „az ország szuverenitásának védelme” szempontjából. „Egy izraeli agresszió veszélye ma is fennáll, fenn kell tartanunk az erőegyensúlyt”.

A miniszterelnök azt is mondta az Eho Moszkvinak, hogy Szíria kész lenne leállítani az orosz fegyverek vásárlását, ha az Egyesült Államok véget vetne Izraelbe irányuló fegyverszállításainak.

Tavaly év végén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a Szíriába irányuló fegyverszállítások a még a Szovjetunió fennállása idején kötött együttműködési megállapodások keretébe illeszkednek.

Közben Szíria egyre mélyebbre süllyed a polgárháborúba, amelyben az ENSZ adatai szerint több mint 60 ezer ember halt meg eddig, a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni felkelés közel két évvel ezelőtti kezdete óta.

Rovatok