Index Vakbarát Hírportál

Nőket is küldhetnek a legveszélyesebb akciókra

2013. január 26., szombat 22:50

Az eddig elérhetetlen harctéri beosztásokat is megnyitják a nők előtt az amerikai haderőkben, így nemcsak tankon szolgálhatnak, de belátható időn belül akár különleges egységek tagjai között is feltűnhetnek. A döntést a legtöbben mérföldkőnek tartják a női egyenjogúság ügyében, de vannak, akik látnak még megoldandó problémákat.

Történelmi döntésnek tartják, hogy Leon Panetta leköszönő védelmi miniszter utolsó nagy dobásaként eltörölte a nők közvetlen harctevékenységére vonatkozó tilalmat az Egyesült Államokban, így hamarosan minden beosztásra egyenlő eséllyel pályázhatnak nők és férfiak. Több harctéri beosztás esetében már idén megkaphatják a nők a lehetőséget, viszont a különleges egységeknél, például az Oszama bin Ladennel is végző SEAL-nél, vagy a Delta Force-nál még évekbe is telhet az átállás.

„Együtt harcolnak, és együtt halnak meg. Eljött az idő, hogy elismerjük ennek realitását” – mondta Panetta. A védelmi miniszter azt is jelezte, hogy például a fizikai állóképességre vonatkozó felmérések nem változnak, vagyis az eddig elérhetetlen egységekben ugyanazoknak a kívánalmaknak kell majd megfelelniük a női, mint a férfi jelölteknek.

Ott voltak a háborúkban

Eddig a 1,5 milliós aktív katonai állomány nagyjából 15 százalékát tették ki nők, akik közül sokan az iraki és afganisztáni háborúkban is részt vettek. A több mint 6600 halott amerikai katona közül 152-en nők voltak, és több mint 800 nő sebesült meg a két háborúban.

Az addig elérhetetlen beosztások a Daily Beast szerint 1991-ben kezdtek megnyílni a nők előtt, amikor az első Öbölháborúban vadászpilótaként éles bevetésekre küldték őket. A következő áttörés a hadihajók esetében történt, ugyanakkor a tengeralattjárók sokáig még mindig kivételt képeztek. 2009-ben azonban Mike Mullen admirális, az egyesített vezérkar akkori vezetőjének sürgetésére ezt a korlátozást is eltörölték.

A vezérkari főnökök egyesített tanácsa az elmúlt hónapokban alaposan áttanulmányozta a kérdést, és egyhangúlag a tiltás eltörlését javasolták Panettának, de egy magas rangú tisztviselő szerint az Afganisztánban másfél év alatt négyszer is megforduló védelmi miniszter személyes tapasztalatai alapján is elérkezettnek látta az időt. A Huffington Post szerint pedig több tanulmány és vizsgálat is jelezte már a vezetés felé, hogy a nők ugyanúgy megállják a helyüket a harci helyzetekben.

Valójában 2012 februárjában már előkészítették a mostani döntést, amikor 14 500 harctéri beosztást megnyitottak a nők előtt. Mostantól pedig 230 ezer új  beosztás lett elérhető.

Formális lépés?

A döntéshozókra az is nyomást gyakorolhatott, hogy 2012-ben két per is indult a Pentagon ellen, amiért még mindig érvényben volt az egyik 1994-es irányelvben lefektetett tiltás, amely elérhetetlenné tette az olyan kisebb egységeket, amelyeknek az elsődleges feladata az volt, hogy közvetlen harcba bocsátkozzanak az ellenséggel. Az egyikben jogi eljárásban négy leszerelt katonanő többek között azzal érvelt, hogy az eddigi megközelítés nem vette figyelembe a valós harci helyzeteket.

A döntést támogatók is hivatkoztak arra, hogy bizonyos szempontból formális lépésről van szó, hiszen a valóságban már eddig is nagyon közel kerültek a nők a tűzvonalhoz, még ha nem is voltak részei egyes harcoló egységeknek. Irakban és Afganisztánban szárazföldi harci egységeknél szolgálnak „hozzárendelt" női katonák. A nők eddig is kerülhettek már veszélyes szituációba a frontvonalba küldött katonák mellett dolgozó orvosként, vagy a hírszerzés tagjaként.

Másrészt az érvelés szerint a frontvonal fogalma is megváltozott, már nem feltétlenül van nagyobb biztonságban egy olyan egység tagja, amelyet logisztikai vagy támogató feladatok elvégzésére küldenek ki. A New York Times példaként említette, hogy Irakban elraboltak, és 22 napig fogva tartottak egy szakácsnőt, akinek konvoja az egyik bázisról tartott a másikra a sivatagban. „Mindenki harctéren érezheti magát, aki egyenruhában van egy háborús térségben” – mondta Jack Reed, a szenátus fegyveres testületekkel foglalkozó bizottságának demokrata párti tagja.

Nagy támogatásra számíthat

A bejelentés alapvetően széleskörű támogatásra számíthat, a demokrata képviselők és szenátorok mellett pedig több forrás szerint a republikánusok sem támasztanak majd ellenérveket. Panetta elmondta, hogy Barack Obama elnököt is minden tervezett változtatásról tájékoztatták, és ő teljes támogatásáról biztosította őket. Obama a bejelentés után elmondta, hogy az új változtatás még erősebbé teszi az amerikai haderőket.

„Nem minden nő jó katona, de nem is minden férfi az. Most a nők kapnak egy esélyt” – mondta Loretta Sanchez, kaliforniai demokrata képviselőnő. Tammy Duckworth képviselő, iraki veterán, akinek mindkét lábát amputálták, úgy vélte a Huffington Postnak, hogy mostantól nemi megkülönböztetéstől függetlenül a legjobbak szolgálhatnak majd egy adott beosztásban.


Mások viszont látnak még buktatókat. Az AP szerint Jim Inhofe republikánus szenátor úgy vélte, hogy az elméleti döntés mellett gyakorlati akadályok merülnek majd fel, amelyeket le kell küzdeni.  A régóta hangoztatott ellenérvek között szerepelt, hogy a nőknek fizikai adottságaik miatt nem feltétlenül van meg a kellő állóképességük bizonyos beosztások ellátásához, de olyan érvelés is elhangzott, miszerint az amerikai közvélemény nehezen tenné túl magát azon, ha egy háborúban túlságosan sok nő haláláról kellene a sajtónak beszámolnia.

A haderőkben jelenlévő szexuális zaklatások mellett azt is kérdésként vetik fel, hogy a nők jelenléte befolyásolhatja-e az egyébként feltehetően a jövőben is főleg férfiakból álló egységeket. Az Egyesült Királyságban – ahol eltiltották a nőket az olyan gyalogsági vagy kisebb különleges egységektől, amelyeknek szemtől szembe kell kerülniük az ellenséggel – a védelmi minisztérium 2010-es felülvizsgálatában a Guardian szerint arra jutottak, hogy a nők fizikailag és pszichológiailag is képesek ellátni az összes beosztást, de bizonyos egységeknél „súlyos következményei lehetnek a vegyes felállású csapatoknak."

Fokozatosan léptetik életbe

A homoszexualitásukat nyíltan vállalók szolgálatára vonatkozó tilalom 2011-es eltörlésével ellentétben a csütörtökön bejelentett változtatás nem lép majd életbe egyik napról a másikra, de a nők több harctéri feladatkört várhatóan már az év végétől betölthetnek. Az egyes fegyveres szolgálatok viszont 2016 januárjáig kérelmezhetik, hogy velük tegyenek kivételt, de alaposan meg kell indokolniuk, ha szerintük egyes beosztásokba továbbra sem kerülhetnének nők.

A döntésnek viszont a támogatók szerint lehetnek távolabb mutató hatásai is, hiszen több forrás szerint az eddigi tiltott beosztások az előléptetéseknél is segíthetnek a nők előrelépésében. A Daily Beast szerint olyan védelmi minisztériumi forrás is van, aki szerint attól sem vagyunk messze, hogy nő is bekerülhessen a vezérkari főnökök közé, ami nagy eredmény lehetne.

Rovatok