Index Vakbarát Hírportál

Elsötétült a Colosseum a Jobbik miatt

2013. január 27., vasárnap 21:37

A holokauszt nemzetközi emléknapján, vasárnap este 9 óra körül lekapcsolták a világ egyik legismertebb műemlékének, a Colosseumnak a világítását, hogy ezzel tiltakozzanak a Jobbik „antiszemita tettei és kijelentései” ellen. „Miért éppen Magyarországra mutatunk? Mert Magyarországon tombolt leginkább a náci őrület” – mondta Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke. Tiltakozást váltottak ki Silvio Berlusconi kijelentései Benito Mussolini fasiszta diktátorról is, akiről azt mondta: „jót is tett”.

Vasárnap este kilenc óra előtt pár perccel lekapcsolták a Colosseumot sötétedés után megvilágító reflektorokat. Róma városa és a Római Zsidó Közösség (RZSK) így kíván tiltakozni a Jobbik antiszemita megnyilvánulásai ellen, és a tiltakozást támogatja az önkormányzati testület Keresztény Identitás nevű frakciója is, és meghívták Magyarország római nagykövetét is. A szervezők mellett Balla János nagykövet is beszédet mondott, mielőtt a műemlék sötétségbe borult.

A Colosseum előtti téren közel kétszáz ember gyűlt össze, köztük az olasz főváros zsidó közösségének tagjai, több fiatal és néhány Rómában élő magyar is. A megemlékezés az antiszemitizmus és a xenofóbia minden formája ellen szólt, „tiltakozásként a Jobbik zsidóellenes tetteivel és megnyilvánulásaival szemben is. Mi a neonáci Jobbik, nem Magyarország ellen tüntetünk” – mondta a zsidó közösség elsőként beszédet mondó fiatal képviselője. Emanuele Fiano, a balközép Demokrata Párt (PD) parlamenti képviselője, a milánói zsidó közösség tagja, akinek az apját Auschwitzba deportálták, borzalmasnak nevezte a „jobboldali, újfasiszta magyar párt zsidólistáját”.

A budapesti Duna-parton sorakozó cipők alkotta holokauszt-emlékműről beszélt Fiamma Nirenstein, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) és az Európai Néppárt képviselője, aki pénteken az antiszemitizmus ellen küzdő interparlamentáris koalíció (ICCA) delegációjával járt Magyarországon. Nirenstein elmondta, hogy a budapesti kormány „humanitást és akaratot mutatott a probléma megoldására”, de a magyar kormány és az ICCA megemlékezésén „fekete ruhás, arrogáns milícia tűnt fel, ami meg akarja félemlíteni a magyar lakosságot, Európát és a zsidókat”.

„A magyar nép nem antiszemita és a sajnálatos antiszemita megnyilvánulások Magyarországon nem gyakoriabbak, mint Európa többi országában. De egyértelmű, hogy az ilyen veszélyes epizódokat nem szabad alábecsülni, határozottan el kell ítélni őket. Pontosan ahogyan a magyar kormány tette minden alkalommal. Az utóbbi két évben Magyarországon számos intézkedés és jogszabály lépett hatályba az intolerancia, a rasszizmus és az idegengyűlölettel szemben” –mondta Balla János római magyar nagykövet.

„Miért éppen Magyarországra mutatunk? Mert Magyarországon tombolt leginkább a náci őrület” – mondta Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke. Hozzátette: „Nem akarunk Magyarország felett ítélkezni, aggódunk a Jobbik és a többi hasonló pártnak az európai országokban való erősödése miatt.”

Európai ország az antiszemitizmus rémálmában

A kezdeményezést a római Capitolium-dombon levő városháza szerdán jelentette be. A Colosseum fényeinek kikapcsolása gyakori tiltakozási forma Rómában: évente november 30-án, a halálbüntetés elleni világnapon a Szent Egyed közösség ezzel követeli a halálbüntetés eltörlését, de tavaly például a maffia áldozatainak emléknapján is elsötétítették a Colosseumot. Róma városa és a római zsidó közösség lekapcsoltatta a Colosseum világítását Mahmud Ahmanidezsád iráni elnök római látogatásakor, Gilad Shalit izraeli katona szabadon engedéséért és a keresztények mai üldözése elleni tiltakozásaként is.

A Jobbik reakciója

Az elsötítés hírére a Jobbik csütörtökön közleményben reagált.

„Akár a párizsi Eiffel-torony, a washingtoni Fehér Ház vagy a jeruzsálemi siratófal fényeit is lekapcsolhatják, a Jobbik akkor is a kiszolgáltatott magyar emberek érdekeit fogja védeni politikájában” – írta Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese.

„Ma egy európai ország az antiszemitizmus rémálmában él, a múltba, a harmincas évekbe való visszaugrással. Mi olasz és európai polgárok ezt nem tűrhetjük” – mondta szerdán Riccardo Pacifici, az RZSK elnöke. Mint állította: „Azt tudni, hogy Magyarországon barna ingben mennek a parlamentbe, az utcán masíroznak, és egyedül arra gondolnak, hogy zsidókat vagy izraelieket listázzanak, merénylet az évtizedek alatt újraépített értékek ellen és elborzaszt bennünket. De nem maradunk közömbösek. A közömbösség az intolerancia szövetségese.”

Az MSZP importálta volna az ötletet

Szombaton Horváth Csaba, az MSZP alelnöke és fővárosi frakcióvezetője Schmuck Andorral, az MSZDP elnökével nyílt levélben kérte Tarlós István főpolgármestertől, hogy vasárnap kapcsoltassa le a Parlament és a Hősök tere díszkivilágítását. Tarlós erre azt reagálta, hogy Magyarország, és ezen belül Budapest álláspontja egyértelmű az említett kérdéskörben, és mindezt sem Izrael állam korábbi, sem jelenlegi nagykövete nem vitatja. A főpolgármester felidézte, hogy a megválasztása után elsők közt Jonah Metzger izraeli főrabbi meghívásának tett eleget.

A Parlament és a Hősök tere díszkivilágításának lekapcsolására felszólító megkeresésekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Budapestnek ma inkább nyugalomra van szüksége, „semmint állandó feszültségkeltésre vagy mások örökös utánzására, még a formális gesztusok módjában is”. Mint írta, „nem adtunk okot arra, hogy naponta bizonygassuk, mivel nem értünk egyet”. Tarlós feleslegesnek nevezte a látványos, de a tartalom szempontjából semmitmondó elsötétítéseket. Nem ilyeneken múlik sem az értékrend, sem az emberi érzések – mondta.

Új Zsinagóga lesz Csepelen

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján új zsinagóga alapkövét helyezték el Csepelen vasárnap. Budapesten az utóbbi 80 évben nem épült zsinagóga, az új építményhez a csepeli önkormányzat ingyen adott egy üres telket. Az alapkőletételen részt vett többek között Ilan Mor izraeli nagykövet, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Hende Csaba, honvédelmi miniszter, Fónagy János államtitkár, zsidó vallási vezetők, valamint Németh Szilárd, Csepel polgármestere. A tervek szerint a 120 személy befogadására alkalmas új zsinagóga a körzet vallási és kulturális központja lesz. A zsinagóga építését a hitközség saját forrásából várhatóan júliusban kezdik el. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) korábban elmondta, hogy az építkezés költségeinek döntő részét magánszemélyi hagyatékból, a Budapesti Zsidó Hitközség anyagi támogatásából, gyűjtésből és kibocsátandó téglajegyekből finanszírozzák. Az építők tervei szerint a zsinagógát 2014 nyarán-őszén adják át.

Berlusconi: Mussolini jót is tett

Tiltakozást váltottak ki Olaszországban a volt kormányfő, Silvio Berlusconi kijelentései is, amikor Benito Mussolini fasiszta diktátorról beszélt a holokauszt-emléknapon. Silvio Berlusconi a milánói központi pályaudvar 21. peronján kialakított soá-emlékközpont megnyitásán vett részt. Innen indultak a milánói zsidókat deportáló vagonok.

Berlusconi úgy vélte: „Mussolini legnagyobb bűne a faji törvények bevezetése volt, de más téren jót is tett, felelőssége kisebb mint Németországé.” A megemlékezésen Berlusconi azt mondta, hogy: „Az akkori olasz kormány a német hatalom győzelmétől tartva inkább a hitleri Németország szövetségese, mint ellenfele lett. Ez a szövetség kényszerítette ki a faji törvényeket.”

A Szabadság Népe (PdL) elnökének szavait „hatalmas ostobaságnak” nevezte Pierferdinando Casini, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke, Anna Finocchiaro, a balközép Demokrata Párt (PD) szenátusi frakcióvezetője pedig „Olaszországot sértőnek” minősítette.

Rovatok