Index Vakbarát Hírportál

232 áldozata lehet a brazil diszkótűznek

2013. január 27., vasárnap 13:14 | aznap frissítve

Legalább 232-en meghaltak, több százan pedig megsebesültek egy brazíliai diszkóban pusztító tűzben, állították rendőrségi források a BBC-nek. A beszámoló szerint a dél-brazil város, Santa Maria egyik szórakozóhelye akkor gyulladt ki, amikor egy fellépő társulat tűzijátékozni kezdett. Korábban 245 halottról számoltak be, de a rendőrség később 232 halálos áldozatot említett.

Először az épület hangszigetelése gyulladt ki, sűrű füst árasztotta el a termet. A beszámolók szerint sokan a mérgező füstbe haltak bele. A klubbnak állítólag csak egy kijárata volt, ezért a tűzoltók megpróbálták betörni az épület egyik falát is, hogy felgyorsítsák a mentést.

Guido de Melo tűzoltóparancsnok a helyi média beszámolói szerint azt mondta, hogy az emberek pánikba estek és taposni kezdték egymást a tömegben. Többen a mellékhelyiségekben kerestek menedéket, de onnan nem tudtak kimenekülni. Az egyik tűzoltó azt mondta a BBC-nek, hogy még soha nem látott ehhez hasonló tragédiát, ennyi fiatal áldozatot.

A BBC szerint 300-500-an lehettek a klubban a tűz idején, de a helyi rádió egyik tudosítása szerint a szórakozóhely befogadóképessége 2000 fő. A Diario de Sante Maria helyi lapnak egy biztonsági őr azt állította, hogy több mint ezren voltak a szórakozóhelyen. Az áldozatok mellett eddig több száz sérültet szállítottak kórházba.

A beszámolók szerint a tűz hajnali kettő körül kezdődött. A helyi újságnak egy 23 éves, aki több embernek is segített a menekülésben, azt mondta, hogy azért sikerült kijutnia, mert erős. Az AP hírügynökség tudósítása szerint Cleberson Braida helyi rendőrörnagy elmondása szerint a 230 áldozat holttestét a helyi gimnáziumba vitték, ott lehet majd azonosítani őket.

„Szomorú vasárnap" – írta Twitteren Tarso Genro, a déli Rio Grande do Sul állam kormányzója. A hatóságok azt ígérték, hogy kivizsgálják a tűz keletkezésének okát.

A brazíliai lehet az egyik legtöbb áldozatot követelő diszkótűz a történelemben. 492-en haltak meg 1942-ben a bostoni Cocoanut Grove-ban, míg 2000-ben 309 áldozata volt a kínai Luoyang egyik klubjában felcsapó lángoknak. Argentínában 194-en haltak meg, amikor 2004-ben kigyulladt egy klub Buenos Airesben, írja a USA Today. Az oroszországi Permben 2009. december 5-én 152-en haltak meg, amikor egy beltéri tűzijáték meggyulladt és a plafonra rögzített műanyag díszítés leégett. Hasonló eset, amikor az olcsó hangszigetelő hab okozott tragédiát, legutóbb Rhode Islanden történ 2003-ban az USA-ban, akkor 100 ember halt meg.

Rovatok