Index Vakbarát Hírportál

Harminc év után lett meg az elveszett teknős

2013. január 28., hétfő 20:41 | aznap frissítve

Manuela, a fekete teknős 1982-ben tűnt el. Az Almeida család kitartóan kereste, de nem találták nyomát. Egészen idén januárig, amikor a családfő halála után kipakolták a fészert. Mint kiderült, Manuela egy dobozban élt három évtizedig egy magnóval. A szárazföldi teknősök igen jól tűrik a szélsőséges helyzeteket.

Harminc év után megkerült egy brazil család teknőse, írja az Independent a brazil Globo 1 hírszájtra hivatkozva. Manuela, a fekete teknős 1982-ben tűnt el. Tulajdonosai, az Almeida család állítása szerint mindent felforgatott utána, de így se találták.

Azt gondolták, hogy a kertkapun át szökött meg, amit a házukon dolgozó építőmunkások felejtettek nyitva. Egészen mostanáig abban a tudatban éltek, hogy Manuelát örökre elvesztették. Idén januárban azonban meghalt a családfő, Leonel, gyerekei pedig a hagyatékát válogatva kezdtek rendet rakni a fészerben, ahol aztán egy dobozban, egy magnó mellett Manuelát is megtalálták.

„Leraktam a dobozt a járdára, hogy a kukások elvigyék. Egy szomszéd jött oda, hogy ugye a teknőst nem akarjuk kidobni? Akkor láttam meg. Elsápadtam, nem is hittem a szememnek” – mesélte Leonardo, Leonel fia. Testvére, Lenita Almeida, aki gyerekkorában Manuelát kapta, csak annyit tudott hozzátenni, hogy mindenki nagyon boldog. „Fogalmunk sincs, hogy élt túl harminc évet, ez egyszerűen hihetetlen” – nyilatkozta a Globo 1-nek.

Szerkesztőségünk egy neve elhallgatását kérő munkatársa szerint Manuela túlélése valóban csodás, bár személyes tapasztalatai szerint a szárazföldi teknősök igen jól tűrik az extrém körülményeket. Ő például tud egyről, ami húsz évig nem kapott vizet, folyadékot így csak növényekből tudott szerezni. Felelős állattartó persze nem éhezteti, szomjaztatja a teknősét, ha teknőst - vagy egyébként bármilyen más állatot - tart, ön se tegye!

A szakértők szerint Manuela a fapadlót rágcsáló termeszekkel táplálkozhatott, írja az Independent. Egy, a Globo 1-nek nyilatkozó Rio de Janeiró-i állatorvos, Jeferson Pires szerint a fekete teknősök, mint Manuela, nagyon hosszú ideig is bírják étel nélkül. „Kimondottan ellenállók, két-három évig is bírják élelem nélkül. A természetben gyümölcsökkel, levelekkel, halott állatokkal és széklettel táplálkoznak” – mondta.

Rovatok