Index Vakbarát Hírportál

Valami vagy robbant Iránban, vagy nem

2013. január 28., hétfő 17:31

Valami robbant, vagy mégsem. Izraeli titkosszolgálati források szerint Irán egyik titkos urándúsítójában kétszáz munkás rekedt a romok alatt egy múlt heti robbanás után. Irán szerint mindez csak a nyugati propaganda trükkje, különben sincs atomfegyverprogramjuk.

A nyugati propaganda hazugságának minősítette Irán azokat a múlt heti jelentéseket, melyek szerint robbanás történt az iráni atomporgram egyik kulcslétesítményében, a fordovi földalatti urándúsítóban. A robbanásról szóló híreket izraeli titkosszolgálati források terjesztik a múlt péntek óta. Állításuk szerint a robbanás jelentős károkat okozott a Kum közelében található kísérleti telepen, írja a Daly Mail.

Az izraeli kémek jelentései szerint a robbanás még a múlt hét elején történt. Az irániak egészen mostanáig vártak a hivatalos válasszal, ami egyből erélyes tagadás volt. „"A fordovi robbanásról terjesztett hamis hír a nyugati propaganda eszköze a közelgő nukleáris tárgyalások előtt. Ezzel is csak a tárgyalások eredményét akarják befolyásolni” – idézte az iráni hivatalos hírügynökség az iráni atomprogram helyettes vezetőjét, Szaid Samszedin Bar Brudit. A hadsereg is csatlakozott hozzá, Maszud Dzsazajeri parancsnok szerint sem történt semmiféle robbanás.

A Fehér Ház nem hisz a robbanásról szóló sajtójelentéseknek, jelentette ki hétfőn Jay Carney, az amerikai elnök szóvivője. „Nem áll rendelkezésünkre olyan információ, amely megerősítené a jelentésben foglalt állításokat, ezért nem hisszük, hogy ez a jelentés hitelt érdemlő lenne” –mondta.

A Mail értesülései szerint az irániak nem evakuálták a fordovi üzemet, bár a titkosszolgálati források szerint az épület komoly strukturális károkat szenvedett és kétszáz munkás rekedt a romok alatt.

A fordovi üzem 2011 óta dúsít uránt. Az irániak állítása szerint csak húsz százalékosra dúsítják az uránt, amivel egy teheráni kísérleti reaktort látnak el üzemanyaggal. A reaktorban pedig orvosi célra gyártanak izotópokat, az egésznek semmi köze az ország titkos atomfegyverporgramjához, ami nincs is.

A nemzetközi közvéleményt azonban eddig nem sikerült meggyőzniük, az ENSZ Biztonsági Tanácsa több határozatában követelte mindenféle dúsító kapacitás leállítását. Irán pedig az Egyesült Államokat és Izraelt vádolja azzal, hogy szabotázsakciókkal próbálja hátráltatni békés programját. Amiben lehet is valami. Bár hivatalosan nem bizonyított, gyanítható, hogy Izrael fertőzte meg a styxnet vírussal az iráni számítógépes hálózatokat, évekkel visszavetve ezzel az iráni atomprogramot. És az is tény, hogy több iráni atomtudós is rejtélyes támadásokban vesztette életét.

A fordovi robbantás hírére mindenesetre az izraeli polgári védelmi miniszter, Avi Dichter csak annyit mondott, hogy ugyan ő is csak a sajtóból értesült a történtekről, „de minden olyan robbanás Iránban, amiben nem sérülnek meg emberek, csak az infrastruktúra, áldás”.

Rovatok