Index Vakbarát Hírportál

Bíróság előtt egy volt guatemalai diktátor

2013. január 29., kedd 07:31

Népirtás vádjával áll bíróság elé hamarosan Guatemalában José Efrain Ríos Montt volt diktátor. Miguel Ángel Gálvez bíró hétfőn jelentette be, hogy elegendőnek ítélte azokat a bizonyítékokat, amelyek összekötik az akkor hatalmon lévő Ríos Montt személyét azzal a véres hadművelettel, amelynek során 1982-ben és 1983-ban 1771, a diktatúra ellen felkelő maja (ixil) indiánt öltek meg.

A diktátor katonai főparancsnok is volt az érintett időszakban, és a vádak szerint szemet hunyt az indiánok ellen elkövetett olyan súlyos bűnök fölött, mint a gyilkosság, a nemi erőszak és a kínzás.

A most 86 éves Ríos Montt ellen még tavaly év elején kezdeményeztek bírósági eljárást, de a védői – akik ártatlanságát hangoztatják – fellebbezésekkel és más eszközökkel sikeresen elérték a per halogatását. A volt diktátor az elmúlt egy évet házi őrizetben töltötte.

200 000 áldozat és eltűnt

Guatemalában 1960 és 1996 között folyt véres polgárháború, aminek 200 ezer halálos áldozata és eltűntje volt. Ríos Montt 1982-ben puccsal került hatalomra. Egy, a múlt század végén készült ENSZ-jelentés szerint a polgárháborús emberi jogsértések 90 százalékát 1978 és 1984 között követték el Guatemalában.

Perében az első meghallgatásra még ebben a hónapban sor kerül. Ő az első volt guatemalai vezető, akinek népirtásért is felelnie kell bírái előtt. Rajta kívül egykori tábornoktársát és titkosszolgálati főnökét, José Mauricio Rodríguezt is bíróság elé állítják.

Egy másik perben a volt diktátornak egy észak-guatemalai falu 201 lakosának 1982-es meggyilkolásáért is felelnie kell, és lehet, hogy abban a perben is népirtással vádolják meg.

José Efrain Ríos Montt eddig mentelmi joga miatt mentesült a felelősségre vonástól, ezt a jogot hosszú időn át képviselőként élvezte. A legutóbb összeült új törvényhozásban viszont már nem kapott mandátumot, így lehetővé vált, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsák.

Rovatok