Index Vakbarát Hírportál

Észak-Koreában állítólag már a saját gyerekeiket is megeszik

2013. január 29., kedd 00:39

„Az Észak-Koreából érkező hírek hírhedten megbízhatatlanok” – írja az Atlantic Wire, és a megállapítással mi magunk is csak egyetérteni tudunk. De az tény, hogy az országban rendszeres az élelmiszerhiány, és korábbi jelentések szerint az idei rizstermés sem döntött rekordokat. Míg régebben csak arról érkeztek hírek, hogy az éhező koreaiak leették a kérget a fákról, most még megrázóbb, egyben hihetetlenebb jelentések érkeztek az országból.

Sokkal inkább egy tájfunról, amit még az észak-koreai állami hírügynökség se tudott lehazudni a műholdakról. A pusztító vihar és az árvizek elmosták a termést, szeptemberben Észak-Korea majdnem elfogadott egy dél-koreai élelmiszersegélyt.

Az eredeti cikk a Sunday Times-ban jelent meg, a beszámolókat az Asia Press független hírügynökség munkatársai gyűjtötték össze. A legmegrázóbb beszámolók szerint immár a kannibalizmus is megjelent az országban. „Amíg a neje ügyeket intézett, megölte a legidősebb lányát, és mert a fia látta, őt is. És amikor a neje hazaért, étellel kínálta, mondván »Van húsunk«. A neje azonban gyanút fogott. Értesítette a közbiztonsági minisztériumot, így találták meg a gyermekek holttestét az eresz mögött” – idézett egy névtelen forrást a Sunday Times.

Az Asia Press egyik tudósítója, Gu Gwang-ho pedig egy olyan esetről számolt be, amikor egy férfit unokája sírjának kiásásáért tartóztattak le. Tetten érték, amikor a maradványokat ette.

Kannibalizmusról már 2003-ban is érkeztek hírek, amikor szintén éhínség volt az országban. A menekültek beszámolóiban akkor is visszatérő elem volt a gyerekgyilkosság és a sírok kiásása. Az akkori hírek szerint emberhúst a termelői piacokon is árultak. A phenjani vezetés „biztonsági okokra” hivatkozva visszautasította az ENSZ Világélelmezési Programjának korabeli kérését, hogy munkatársai bejárhassák a termelői piacokat a pletyka igazolására.

Rovatok