Index Vakbarát Hírportál

Kövér László Srí Lankára megy

2013. január 29., kedd 11:12

A kétoldalú együttműködés bővítése céljából hivatalos látogatásra Srí Lankára utazik Kövér László házelnök kedden – tájékoztatott az Országgyűlés sajtófőnöke. „A megújult magyar külpolitika globális nyitásának részeként hazánk partnerségi viszony kialakítására törekszik az ázsiai és a csendes-óceáni régió országaival” – olvasható Szilágyi Zoltán közleményében.

A házelnök február 5-ig tartó látogatásának célja a tájékoztatás szerint a kétoldalú együttműködés bővítése, különös tekintettel a srí lankai főváros vízellátó rendszerének magyar részvétellel tervezett fejlesztésére.

Kövér Lászlót fogadja Srí Lanka köztársasági elnöke és parlamentjének elnöke. Az Országgyűlés elnöke találkozik továbbá a gazdaságfejlesztési, valamint a vízgazdálkodási miniszterrel. Kövér László díszvendége lesz a Srí Lanka-i függetlenség napi állami ünnepségeknek is.

A politikai és gazdasági tárgyalások mellett a házelnök és kísérete meglátogatja a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász által a 2004-es szökőár károsultjainak megsegítésére megépített létesítményeket.

Részvétét fejezte ki

Kövér László részvétét nyilvánította a maga és az Országgyűlés nevében a brazil szenátus és a képviselőház elnökének a Santa María városában történt tűzeset miatt. Kövér László hétfői levelében mély megdöbbenését tolmácsolta a több mint kétszáz fiatal életét követelő tragédia után. „A Magyar Országgyűlés és a magam nevében őszinte részvétemet fejezem ki, és kérem, Elnök úr, továbbítsa együttérzésünket a szörnyű katasztrófában elhunytak hozzátartozóinak és a sérülteknek” – olvasható a levélben.

Brazíliában az államfő háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, miután egy vasárnap hajnalban történt diszkótűzben 233-an veszítették életüket. Azóta államfők és vezető politikusok nyilvánították ki részvétüket, köztük Pan Gimun ENSZ-főtitkár.

Rovatok