Index Vakbarát Hírportál

Lépésről lépésre pusztítják el Szíriát

2013. január 30., szerda 12:11 | aznap frissítve

Pan Gimun ENSZ-főtitkár „az emberiség nevében” a harcok beszüntetésére szólította fel a szemben álló feleket Szíriában. „Minden féltől és mindenekelőtt a szíriai kormánytól azt kérem, hogy állítsa le az öldöklést és az erőszakot” – mondta egy kuvaiti humanitárius donorkonferencián.

Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek 300-300 millió dolláros segélyt ajánlott fel a közel két éve tartó háború áldozatainak támogatására.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottja szerint hogy az országot lépésről lépésre pusztítják el, és ez az egész régió számára súlyos következményekkel jár, írja a BBC. Brahimi a „borzalom elképzelhetetlen szintjéről” beszélt, miután szembesült a kedden ismertté vált aleppói tömeggyilkossággal.

A legfrissebb, de nem végleges adatok szerint hetvenegy holttestet találtak a Busztán al-Kaszr negyedben, egy folyóban. Főleg huszonéves fiatalok voltak, gyakorlóruhát vagy polgári öltözéket viseltek, többségük keze hátra volt kötve. Fejlövéssel végeztek velük.

Thomas Rassloff német szabadúszó fotós november óta tudósít Szíriából. A Time magazinnak mesélt arról, mi fogadta a helyszínen. „Döbbenetes látványban volt részünk, néhány áldozat szemét kivájták, gyerekek is lehettek közöttük. A holttesteket egyesével emelték ki a folyóból, és autókkal vitték egy közeli iskolába, ahol a rokonaik azonosíthatták. Körülbelül harminc percig lehettünk ott, amikor a kísérőm orvlövészektől tartva szólt, hogy hagyjuk el a környéket”.

Az ENSZ adatai szerint a több mint 22 hónapja tartó háborúban már hatvanezren vesztették életüket és 700 ezer ember kényszerült hazája elhagyására.

Rovatok