Index Vakbarát Hírportál

Vége az üres beszédnek a kínai parlamentben

2013. január 30., szerda 10:17

Takarékosságot, az érdemi kérdésekre való összpontosítást és mértékletességet vár el a kínai parlamenti képviselőktől Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára. Nincs több gálaműsor, ajándék és drága utazás, a „munkastílus javítása” van napirenden.

A takarékosság lesz a jellemző a kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) idei ülésszakára Pekingben, emellett rövidebbek lesznek a beszédek, és több lesz a forgalmi korlátozás is – közli a legfőbb államhatalmi szerv állandó bizottsága szerdai közleményében.

Li Csian-kuo, a bizottság alelnöke a „munkastílus javítását”, a bankettek hanyagolását ígérte. A közleményből kiderül, hogy a 12. Országos Népi Gyűlés első ülésszakának költségkeretét a korábbiakhoz képest csökkentették, a kiszolgáló személyzet létszámát is szigorúan szabályozzák. A törvényhozás március ötödikén kezdi meg munkáját.

A képviselőket nem fogják külön köszönteni a repülőtéren és a vasútállomáson. Valamennyi képviselő büfé rendszerű étkeztetésben vesz majd részt drága ételek és alkohol nélkül. Vége a nagyszabású gálaműsoroknak, egyéb szórakoztató előadásoknak és az ajándékozásnak – áll a szerdán kiadott dokumentumban.

A képviselőket arra kívánják ösztönözni, hogy a fontos kérdésekre összpontosítsanak és hagyjanak fel „az üres beszéddel”. Az állami média feladatul kapja, hogy többet foglalkozzon a vidéken élőkkel, a legalacsonyabb szintekről érkező képviselőkkel.

Szorgalom, mértékletesség

Az intézkedésre azután került sor, hogy Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkára írásban hívott fel az olyan „nagyszerű hagyományok” folytatására, amelyek szerint üdvözlendő „szorgalmasnak és takarékosnak lenni”, a „mértékletességnek tisztelet jár, a pazarlás pedig szégyen”.

Kínában a párt főtitkárának, illetve legfőbb politikai testületének a direktívái alapján az elmúlt két hónapban már több állami, kormányzati intézménynél, szervezetnél is intézkedéseket hoztak, amelyek a hivalkodó külsőségek, a költekező gyakorlat, a drága utazások visszaszorítását célozzák.

Rovatok