Index Vakbarát Hírportál

Tizenöt év után szabadulhat az ártatlanul elítélt rendőrszázados

2013. január 31., csütörtök 10:04 | aznap frissítve

15 évvel azután, hogy életfogytiglani börtönre ítélték, egy ohiói bíróság felmentette Doug Prade akroni rendőrszázadost. A férfit neje meggyilkolásával vádolták. Az egyetlen közvetlen bizonyíték egy vitatott harapásnyom volt. A most újravizsgált bizonyíték a DNS-vizsgálat szerint nem Prade-é. Az ügyész fellebbezett, szerinte a közvetett bizonyítékok is elégségesek lehetnek a rendőr elítéléséhez.

Doug Prade-et, az ohiói Akron rendőrségének századosát, egyben harminc éve szolgáló veteránját 1998-ban ítélték életfogytiglani börtönre exneje meggyilkolásáért. Dr. Margo Prade-et 1997. november 26-án, akroni rendelője mellett lőtték agyon.

A rendőrség nem találta meg a gyilkos fegyvert, a helyszínen ujjlenyomatokat sem találtak és a gyilkosságnak nem volt szemtanúja. Prade-et végül egy nem túl meggyőző bizonyíték, az exneje testén talált harapásnyom alapján ítélték el. Erről a vád egyik szakértője egyértelműen állította, hogy Prade-é, de a vád másik szakértője szerint ezt nem lehet biztonsággal kijelenteni. A védelem szakértője szerint teljességgel kizárható, hogy a fognyom Prade-é volna.

A rendőrszázadost az esküdtek végül hatórás vita után találták bűnösnek és ítélték életfogytiglani börtönre.

Most viszont az ohiói bíróság egy új bizonyíték, DNS-minta alapján felmentette és elrendelte azonnali szabadon bocsátását, írja a Daily Mail. A harapásnyom mellett rögzített férfi DNS a vizsgálatok szerint nem egyezik Prade-ével. Judy Hunter bírónő ítélete szerint a fognyom kiesésével egyszerűen nem maradt semmilyen bizonyíték, ami alapján Prade-et el lehetne ítélni.

Az ügyészséget felháborította az ítélet. Sherri Bevan Walsh körzeti nyomozóügyész szerint Hunter bírónő ítélete „a jog visszaélésszerű használata”. Fellebbezett a döntés ellen. Ha a felsőbb bíróság helyt ad fellebbezésének, Prade-et új eljárásban ítélhetik – vagy menthetik – fel.

Az ügyész a Prade szabadon engedésével végződött perben azzal érvelt, hogy a közvetett bizonyítékok Prade ellen szólnak. A férfi egy éven át lehallgatta felesége telefonját és a válásuk is eldurvult - annyira, hogy Prade alá se írta a válási papírokat. Ennek az ügyész szerint azért van jelentősége, mert ha aláírta volna, nem lenne jogosult a neje halála után járó 75 ezer dolláros életbiztosításra. Azaz, az ügyész szerint Prade-nek anyagi érdeke is fűződött az áldozat halálához.

Prade-et, aki saját bevallása szerint ötszáz könyv elolvasásával tartotta magában a lelket a börtönben, testvére, Yvonne várta szabadulásakor. „Tudtam, hogy nem ő volt. Tudtam” – nyilatkozta a tudósítóknak. Másik testvére, Caralyn nem volt ott szabadulásakor, de a helyi Beacon Journalnak adott nyilatkozata szerint felsikított, amikor meghallotta a hírt. „Mondtam neki, hogy mind erre vártunk. Mondtam neki, hogy boldog vagyok, és ő is azt mondta, hogy el van ragadtatva” – nyilatkozta.

Prade ügyében az Ohio Innocent Project nevű civil szervezet kezdeményezte az elítélése idején még nem alkalmazott DNS-vizsgálatot. Szabadulása után Prade csatlakozni kíván a csoporthoz, mert „még ezernyi ártatlan férfi és nő ül börtönben”, akik közül soknak segíthetne, ha ügyükben elvégeznék a DNS-vizsgálatokat.

Rovatok