Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a mali hadművelet első szakasza

2013. január 31., csütörtök 06:54

A francia erők bevették az iszlamisták utolsó erősségének számító Kidal városát is Mali északi részén, írja katonai forrásokra hivatkozva a BBC. A franciák nem ütköztek ellenállásba, az iszlamisták már korábban elhagyták a várost, és egyelőre a közeli hegyekben rejtőztek el.

A BBC úgy tudja, hogy a franciák tuaregek fegyveresekkel találkoztak Kidalban, ez magyarázhatja, miért nem érkeztek mali kormányerők is a városba. A tuaregek ugyanis jelezték, hogy támogatják a franciákat az iszlamisták ellen, de a mali hadsereget is a polgári lakosság elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják.

A katonai puccsot kihasználva az iszlamisták tavaly március óta a tuaregeket is kiszorítva megszerezték Mali északi, sivatagos része felett az ellenőrzést, azonban az ország egészében az iszlám törvénykezést, a saríát vezették volna be. A francia és mali erők az elmúlt napokban visszafoglalták Gao és Timbuktu városát is, Kidallal pedig az utolsó nagyobb település is az irányításuk alatt áll.

Ezzel véget ért a három hete kezdődött mali beavatkozás első szakasza, amellyel megakadályozták az iszlamisták délre vonulását, és visszavették az északi erősségeiket. Franciaország most a más afrikai országokból Maliba küldött több ezer katona segítségével kezd bele a második szakaszba, vagyis az iszlamista fegyveresek felkutatásába.

Laurent Fabius francia külügyminiszter szerdán jelezte, hogy a franciák minél előbb kivonulnának Maliból, a terepet pedig átadnák az afrikai csapatoknak. Több száz nigeri és csádi katona már Maliban van a főváros Bamako körzetében. Dioncounda Traore mali ideiglenes elnök kedden azt mondta, hogy július 31-én választásokat írnának ki a politikai helyzet megszilárdításához.

Az Európai Unió csütörtökön Brüsszelben találkozó külügyminiszterei várhatóan továbbra is támogatásukról biztosítják majd a francia intervenciót.

Rovatok