Index Vakbarát Hírportál

Robbanás egy mexikóvárosi toronyházban

2013. február 1., péntek 00:49 | aznap frissítve

Robbanás történt csütörtökön a Pemex mexikói állami olajtársaság 214 méter magas belvárosi irodaházában Mexikóvárosban. Miguel Ángel Osorio Chong belügyminiszter bejelentése szerint 25-re nőtt a halálos áldozata száma: 17 nő és 8 férfi halt meg. Csaknem százan megsebesültek a robbanásban a mexikói főváros egyik jelképének számító toronyházban.

Az állami olajvállalat, a Pemex központi épületének földszintjén bekövetkezett robbanás miatt az 50 emeletes tornyot ki kellett üríteni. Több tucatnyian így is a romok között rekedtek.

Jelentős anyagi kár is keletkezett, legalább három emelet súlyos károkat szenvedett, de maga az épület nem dőlt össze. Két szomszédos épület is megrongálódott.

Nem hivatalos értesülések szerint a robbanást az okozta, hogy rövidzárlat miatt gáz szivárgott az egyik műszaki helyiségben, majd belobbant. Nem sokkal korábban maga a cég is az áramellátás zavaráról számolt be. A legtöbb alkalmazottnak már ekkor el kellett hagynia a tornyot, ezzel feltehetően még nagyobb tragédiának vették elejét. Legfrissebb becslések szerint a robbanás idején az épület irodahelyiségeiben 3,5 ezernél többen dolgoztak.

Négy mentőhelikopter mellett több tucat mentő-, tűzoltó- és rendőrautó vett részt a mentésben, a környéket lezárták. A helyszínre ment Enrique Pena Nieto államfő is, aki már ezt megelőzően részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

A kormány több tagja szintén a szerencsétlenség helyszínére sietett. A Pemex a világ negyedik legnagyobb olajtársasága, mexikóvárosi toronyháza egy forgalmas lakó- és bevásárlónegyedben található.

Rovatok