Index Vakbarát Hírportál

Felkorbácsolták az érzelmeket a ciril betűs táblák Vukováron

2013. február 2., szombat 18:11

Bár a város ostroma óta már 21 év is eltelt, a veteránok nem örülnek a szerb kisebbségre tekintettel kihelyezett tábláknak.

Húszezren tüntettek szombaton a horvátországi Vukovaron a szerb nyelvű, ciril betűs feliratok bevezetése ellen. A tüntetés méretét leginkább azzal jellemezhetnénk, hogy a város maga 28 ezer lakosú. A 2011-es népszámlálás adatai szerint a lakosság 35 százaléka szerb, így a horvát törvények szerint kötelező kihelyezni a feliratokat a kisebbség nyelvén is.

Vukovar a horvát függetlenségi háború szimbolikus helyszíne, a szerb határon fekvő várost 1991 augusztus-novembere között szinte teljesen megsemmisítette a nagyszerb érdekeket kiszolgáló jugoszláv hadsereg, melynek győzelme után a szerb szabadcsapatok több tömegmészárlást is elkövettek a városban maradt horvátok kárára.

A horvát kormány decemberben jelentette be, hogy a kelet-horvátországi városban és nagyjából húsz másik szlavóniai és dalmáciai településen bevezetik a kétnyelvűséget, vagyis a horvát mellett szerb nyelvű, cirill betűs feliratokat helyeznek el a közterületeken és állami hivatalokon, intézményeken. A törvények szerint ahol a kisebbség részaránya meghaladja a 33 százalékot, ezt kötelező megtenni.

A 2011-es népszámlálás 2012 decemberében nyilvánosságra hozott adatai szerint a város lakosságának 57 százaléka vallotta magát horvátnak, 35 százalék szerbnek, 1,6 százalék ruszinnak, 1,25 százalék magyarnak.

Rovatok