Index Vakbarát Hírportál

Molotov-koktéllal dobálták a kairói elnöki palotát

2013. február 3., vasárnap 08:28

Több százan tüntettek szombat este Kairóban az elnöki palota előtt, egyesek kövekkel és Molotov-koktéllal dobálták az épületet, de a rendőrség nem avatkozott közbe. A pénteki tiltakozó akciók erőszakba fulladtak, összecsaptak a rendőrök és a tüntetők, egy fiatalembert lelőttek, és több tucatnyian megsebesültek. A szombati tüntetést az egyik résztvevő szerint a lelőtt fiatalember emlékére szervezték.

Szombaton a rendőrség valószínűleg arra kapott utasítást, hogy lehetőleg ne avatkozzon a tüntetésbe. Az elnöki palotánál a tiltakozók csoportjának közelében nem voltak rendőrök. Az épület őrei pedig azt mondták, hogy kizárólag a palota védelmét tartják feladatuknak. Ők azért többször a levegőbe lőttek figyelmeztetésként.

A tüntetők Mohamed Murszi elnök lemondását követelték, mégpedig ugyanazokkal a jelmondatokkal, amelyek a tekintélyelvű Hoszni Mubarak rezsimjének távozását elérő, két évvel ezelőtti tüntetéshullám idején hangzottak el. Lemondásra szólították  fel Mohamed Ibráhim belügyminisztert is, miután az interneten a pénteki eseményekről terjesztett videofelvételeken látható volt, ahogy a rendőrök megvernek egy meztelenre vetkőztetett embert. Emiatt az egyiptomi ellenzék is távozásra szólította a minisztert, aki este jelezte is, hogy kész lemondani, "ha ez megbékíti a népet".

Tüntetés és zavargás volt szombat este Alexandria kikötővárosban is. Ott a rendőrség a levegőbe lőtt, és több résztvevőt előállított.

Rovatok