Index Vakbarát Hírportál

Nem kérnek az olaszok a román repülőkből

2013. február 3., vasárnap 07:51

Felfüggesztette az olaszországi tevékenységét az Alitalia légitársaság két vonalon annak a romániai cégnek, amelynek repülőgépe szombat este félrecsúszott a leszállópályáról egy római repülőtéren. Az Alitalia éjszaka kiadott közleménye nem részletezte a döntést, csupán bejelentette, hogy a Pisa-Róma és a Bologna-Róma vonalon egyelőre nem járnak a Carpatair társaság gépei.

A temesvári központtal működő Carpatair tavaly óta reptet gépeket olaszországi belső útvonalakon az olasz cég színei alatt. A két cég partnerségét azonban incidensek árnyékolták be, csak idén már kettő történt Carpatair-gépekkel, köztük egy kényszerleszállás az Ancona-Róma útvonalon .

Szombat este összesen 46 utas és négyfőnyi személyzet tartózkodott a Pisából érkező ATR-72 típusú gépen, amely a leszállópályáról kicsúszva a fűben állt meg. A gép futóműve is károsodott. A baleset oka valószínűleg az erős szél volt, de a hatóságok még nem zárják ki az emberi vétséget sem. Hét embert ápolnak kórházban, kettejük állapota súlyos, de nem életveszélyes, egyiküket megműtötték. Olasz sajtóértesülések szerint az egyik román utaskísérőt operálták meg.

Az olasz ügyészség vizsgálatot indított, az olasz légiforgalmi szakszervezetek pedig sztrájkot hirdettek a szombat esti baleset miatt. "Úgy látszik, az Alitaliának többet ér a megtakarítás mint az utasok és a személyzet biztonsága" - jelentette ki az olasz légiforgalmi dolgozók szakszervezete, amely hétfőre 24 órás sztrájkot hirdetett meg a Carpatair miatt. A szakszervezet szerint az Alitalia megtévesztette utasait, akik az olasz légitársaságnál vettek jegyet, de tudtuk nélkül román géppel és román személyzettel repültek. Szerintük a román légitársaság "nem garantálja a megbízhatóság és a biztonság által megkövetelt feltételeit". A szakszervezet az Alitalia és a Carpatair közötti szerződés azonnali felbontását követelve.

Rovatok