Index Vakbarát Hírportál

Bezár az egyetlen külföldi szlovén intézet

2013. február 4., hétfő 19:28

Bezárják Szlovénia egyetlen, mindössze egy fővel működő külföldi kulturális intézetét, az egy éve megnyílt bécsi Skicát. A március 1-jei bezárásról szóló sajtóértesülést hétfőn az intézet igazgatója és egyetlen munkatársa, Ana Novak is megerősítette az APA osztrák hírügynökségnek. Az erre az évre előirányzott programokat és pénzeket a bécsi Szlovén Gazdasági Intézet (SZI) veszi át..

A kulturális minisztérium azzal indokolta "az ésszerű racionalizálást", hogy Szlovénia, aminek egyetlen más országban sincs kulturális intézete, Bécsben két intézményt is fenntart a szlovén kultúra népszerűsítésére. A minisztérium szerint a Skica megszüntetésével felszabaduló rezsiköltségek egy részét magukra a projektekre lehet fordítani.

Aleksander Gerzina bécsi szlovén nagykövet szerint viszont már maga a kultúrintézet is racionalizálási okokból jött létre, mert Szlovénia 2009-ben közel hatmillió euróért megvásárolt egy kollégiumi épületet, és feladatot kellett keresni neki. Az eredeti tervek a Skicát mintaprojektnek szánták, amit hasonló intézmények létrehozása követett volna más országokban is.

A Mladina című szlovén hetilapnak nyilatkozó nagykövet szerint a kultúrintézet a szlovén belpolitikai küzdelmek, ezen belül a régi és az új kormány közti szembenállás, részint a minisztériumok közti rivalizálás áldozata lett. A bécsi szlovén kulturális intézet bezárása ellen aláírásgyűjtés folyik az interneten, a petícióhoz eddig mintegy félezren csatlakoztak.

Rovatok