Index Vakbarát Hírportál

Francia tankhajót raboltak a kalózok

2013. február 4., hétfő 20:52

Kalózok hatalmukba kerítettek egy francia olajszállító tankhajót 17 emberrel a fedélzetén Elefántcsontpart felségvizein - közölte a nyugat-afrikai ország. "A hajót Abidjantól 139 kilométerre, elefántcsontparti vizeken egy fegyveres banda elrabolta" - jelentette be Bertin Koffi Tano ezredes.

A Gascogne nevű hajó január 31-én Abidjanból indult el 3 ezer tonna gázolajjal a gyomrában. Február 2-án egyelőre ismeretlen személyek megváltoztatták útirányát - mondta. A hajó a minisztérium ismeretei szerint jelenleg Nigéria vizein tartózkodik. Az ezredes közölte, hogy a hajó fedélzetén 17-en tartózkodnak, hét togói, négy benini, két szenegáli, két elefántcsontparti, egy kínai és egy koreai állampolgár. A Gascogne luxemburgi zászló alatt hajózik, a francia Sea-Tankers tulajdona, és egy koreai cég bérli.

Elefántcsontpartnak nincsenek naszádjai, amikkel tengeri vizeit ellenőrizhetné. Az elmúlt kevesebb mint öt hónapban három kalóztámadás történt a nyugat-afrikai ország felségvizein. Korábban Elefántcsontpartot megkímélte a Guineai-öbölben amúgy gyakori kalózkodás.

Rovatok