no

Index Vakbarát Hírportál

Az angolok a melegházasságra szavaztak

2013. február 5., kedd 20:55

A brit alsóház képviselői kedd este 400-175 arányban megszavazták a melegházasságot engedélyező törvényt. A konzervatívok hevesen tiltakoztak, közülük az első információk szerint 139-en szavaztak a javaslat ellen, és 132-en mellette.

A nagy többség azt jelentheti, hogy a törvényjavaslat még idén átmehet a brit felsőházon is.

David Cameron miniszterelnök szerint a melegházasság olyan fontos előrelépést jelent, ami megerősíti a társadalmat.

Cameron, akit az ellenzék orwelli taktikázással vádolt amiatt, hogy szerintük mandátum hiányában próbálta átvinni a melegházasságot engedélyező törvényt a parlamenten, a szavazás előtt azt mondta: erősen hisz a házasságban, mert az segíti az egymás iránti elköteleződést, ezért támogatja az azonos neműek házasságát.

Vagy nagy hatás, vagy kicsi

A brit kormány korábban közzétett egy  tanulmányt, amely nyolc pontban foglalta össze, milyen jótékony hatással lehet a törvény elfogadása a brit társadalomra. Ezek között szerepel a pozitív gazdasági hatás: a kormány szerint a megszaporodó esküvők föllendíthetik a rendezvényszervező cégeket, a szállodákat és a cukrászokat, és ez akár 14,4 millió fontos lökést is adhat a gazdaságnak, bár – folytatja a tanulmány – a bizonytalansági tényezők miatt érdemesebb 0 fontos gazdaságélénkítő hatással számolni.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes a szavazás után azt mondta: „Őszintén hiszem, hogy úgy tekintünk majd vissza a mai napra, mint a nagy-britanniai egyenjogúság mérföldkövére."

A Guardian tudósítója szerint a vitában legalább nyolc olyan parlamenti képviselő szólalt fel, aki nyíltan vállalja melegségét vagy biszexualitását.

A francia nemzetgyűlés a konzervatívok tiltakozása ellenére, több órás vita után múlt szombaton szintén a melegházasság mellett szavazott.

A közvélemény-kutatások adatai szerint Magyarországon is egyre többen támogatják az azonos neműek házasságát, ennek ellenére itthon homoszexuális vagy leszbikus párok nem házasodhatnak össze egymással. Egy 2009-es törvény alapján bejegyzett élettársi kapcsolatot köthetnek, amire a házassághoz hasonló szabályok vonatkoznak, néhány fontos kivétellel: a bejegyezett élettársi kapcsolatban élők a házasokkal ellentétben nem vehetik fel egymás nevét, és nem fogadhatnak közösen örökbe gyereket.

Rovatok