Index Vakbarát Hírportál

Bizarr videón lövi Észak-Korea az USA-t

2013. február 5., kedd 17:04

Amerikai nagyváros lebombázását bemutató propagandavideó került ki egy hivatalos észak-koreai weboldalra, írja a Guardian. Az Uriminzokkiri oldalon megjelent, amúgy a Youtube-ra feltöltött videón egy otthonában békésen alvó észak-koreai férfi látható, aki valamiért egy vadonatúj Canon fényképezőgép mellett szenderült álomra. Álmában pedig a We are the world dallamát imitáló zongoraszóval kísérve lát, mi mást, mint észak-koreai rakétákat.

Kezdetben idilli a kép: a rakéta kilövést lelkesen ünneplő tömeg fogadja, boldog lány és stadionban zászlókkal éljenző sokaság is látható a technikailag nem túl kifinomult klipben.

Az álombeli rakéta ezek után be is csapódik, és hogy egyértelmű legyen a helyszín, a nagyváros romjait egy nagy amerikai zászló fedi. A lángoló felhőkarcolok bemutatása megidézi a 2001-ben megtámadott New York emlékét is. Az álom nem sokáig marad a letarolt város képeinél, a folytatásban feliratok és különféle csillámpor-effektek követik egymást, majd képsorok következnek a decemberben sikeresen föld körüli pályára állított rakétáról.

Mindezek után pedig visszatér a kép a méregdrága kamerája mellett alvó észak-koreai polgár boldog arcára.

Persze hiba lenne, ha a nyugati világ fellélegezne az észak-koreai propagandavideó minőségét látván, atomprogramja alighanem jobb állapotban van a sztálinista országnak. Nem véletlen, hogy a nemzetközi figyelem is egyre jobban az ország rakétáira összpontosul: Dél-Korea ENSZ-nagykövete hétfőn azt közölte, hogy Észak-Korea bármelyik pillanatban végrehajthatja tervezett kísérleti atomrobbantását, Ri Mjong Bak dél-koreai elnök kedden a Csoszon Ilbo című szöuli napilapnak nyilatkozva pedig "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy Észak-Korea többes atomkísérletet hajt majd végre, egyidejűleg két vagy több helyszínen.

Rovatok